НОВИНИ

Извънредно положение заради студа в Тексас, стихията взе и жертви

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:08, 16.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Арктически студ скова Тексас. Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в щата. Отменени са десетки полети. Стихията остави милиони без електричество. Съобщава се и за четири жертви.

От няколко дни в Далас е много по-студено, отколкото в северния град Анкъридж, Аляска. Температурите в Тексас варират от минус 2 до минус 22 градуса. Такъв студ там не е имало повече от 30 години.

Мразовитото време остави над 4 милиона души без ток. Заради повишеното потребление, електричеството се спира на ротационен принцип.

Има опасност 8000 ваксини да се развалят. Хладилните контейнери, в които се съхраняват, са останали без захранване, след като и генераторът е спрял да работи.

Студът засегна и петролния сектор. В Тексас, който е най-големият производител на петрол в САЩ, рафинериите затвориха. В щата се произвеждат около 4 милиона и 600 хиляди барела петрол на ден. Пазарите веднага реагираха. Днес котировките скочиха.

Прогнозите са, че през следващите дни ще става още по-студено. Очаква се в Тексас температурите да паднат до минус 26 градуса, което ще бъде рекорд от 120 години.

Освен в Тексас, мразовитото време скова също Алаба, Оклахома, Кентъки и Мисисипи. Арктическата вълна засегна над 150 милиона души.

Студеният фронт продължава на юг и вече достигна северните райони на Мексико.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нарушения при снабдяването с ток на 5 обекта близо до фаталния инцидент
Откриха нарушения при снабдяването с ток на 5 обекта близо до фаталния инцидент
Британският премиер призова за глобален договор за пандемии
Британският премиер призова за глобален договор за пандемии