НОВИНИ

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Електронна система в здравеопазването ще осветли проблемите

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 06.12.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

От около две седмици се наблюдава облекчаване на работата в кабинетите на извънболничната помощ, което обяснява и постепенното намаляване на натоварването и в болниците. Това заяви в "Още от деня" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той обясни, че болниците понякога продължават лечението на някои пациенти по-дълго време, а същевременно постъпват и нови, така че там облекчаването ще се усети малко по-бавно.

Д-р Маджаров посочи, че риновирусите са много заразни, но по принцип протичат леко. Ако се потвърди, че вариантът на COVID-19 Омикрон също протича леко, не бива да се притесняваме от това, че е по-заразен.

Председателят на БЛС отбеляза, че вековната ни история показва, че в течение на годините се адаптираме към нови и нови микроорганизми и че неминуемо и коронавирусът ще бъде победен.

Той коментира изследване на СЗО, че у нас за лечението на COVID-19 са били изписвани процентно много по-често антибиотици, отколкото това се е случвало в други европейски страни, като подчерта, че трябва да се съобразим с ежедневието на българските лекари в кабинетите им, през които по време на една пандемия ежедневно минават по 60 - 70 човека. Всички те очакват да получат терапия, а отговорността за здравето на всеки пациент е огромна.

"Нашите лекари не са по-малко компетентни от колегите си, които лекуват по света. Антибиотичната резистентност и проблемът със свръхизползването на антибиотици съществува навсякъде. Нека съветват по-малко малка България с назидателни доклади, защото се оказва, че и относно нивото на ваксинацията, по време на срещата ни в Европейския комитет на лекарите, стана ясно, че има държави, които са на нашето ниво и такива, които са много по-зле от нас", подчерта д-р Маджаров.

Председателят на БЛС изрази мнение, че е за задължителна ваксинация за онези, които работят с много хора и има опасност в тези среди да разпространяват заболяването.

Според него въвеждането на електронна система ще осветли проблемите, които сега са невидими.

На въпрос дали е възможно в българското здравеопазване пациентите да не доплащат, той отговори, че ако в системата има достатъчно добър контрол върху всички дейности и когато у нас започнем да отделяме повече от 4,5% от БВП за здравеопазване, то тогава това ще бъде реалност.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ентусиасти превърнаха градинка в Свищов в коледна приказка
Ентусиасти превърнаха градинка в Свищов в коледна приказка
Хебър се завръща в обновената си зала за дербито с ЦСКА
Хебър се завръща в обновената си зала за дербито с ЦСКА