Д-р Маджаров, БЛС: Ваксинирането ще става освен при личния лекар, в РЗИ, ДКЦ и болници

от БНТ
08:30, 27.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Опитите за прогнози при тази пандемия се оказаха невъзможни. Това коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в предаването "Денят започва".

За тази година успяхме да постигнем баланс между здравните мерки и политическите решения, подчерта д-р Маджаров.

Големият ръст на заболели през есента, до голяма степен, се дължи на дългото общуване на хора на празненства в заведения и вкъщи, тъй като има значение времето, в което става този тип общуване - празненствата протичат часове, така има по-голяма обмяна на вируси и бактерии.

"Единствената светлина в тунела пред такива бизнеси, като хотелиерския, ресторантьорския, изобщо забавната индустрия, е ваксинирането. И максимална част от персонала на тези заведения, и изобщо от обществото да бъде ваксинирано. Това е начинът да заживеем живота си по същия начин", заяви д-р Маджаров.

При ваксинирането по-скоро ще зависим от доставките, отколкото от организацията, подчерта председателят на БЛС, като поясни, че ако има достатъчно ваксини, те ще бъдат поставени.

Започва ваксинацията в домове за възрастни хора в София

Ваксинирането на възрастните хора у нас започна по-късно, отколкото в други страни. По думите на лекаря те могат да бъдат изолирани, докато хората на предния фронт не могат да бъдат изолирани.

"Ние имаме необходимост от тези, които се борят за живота на разболелите се и затова трябваше да изберем първо ваксинация на тези, които са на предния фронт, за да пристъпим след това и към рисковите групи", поясни д-р Маджаров.

Ваксинационният план не включва само личните лекари, включва и много други места, защото би трябвало всеки човек там, където му е удобно според неговото работно време и според неговите желания да се ваксинира. Ще има места и в РЗИ, и в ДКЦ, и в болниците, обясни д-р Маджаров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Борисов: Правилата са ако заведенията отворят сега, да бъдат глобени
Министър Борисов: Правилата са ако заведенията отворят сега, да бъдат глобени
Започна ваксинацията в домове за възрастни хора в София
Започна ваксинацията в домове за възрастни хора в София