НОВИНИ

Протестът на ресторантьорите остава - излизат пред Министерския съвет в 12 ч

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 27.01.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Раздели ли се браншът на ресторантьорите и заведенията у нас и защо след срещата със здравния министър вчера се чуха противоположни позиции от различни организации - темата в предаването "Денят започва" по БНТ коментираха Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България и Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Сдружението на заведенията в България не беше поканено на никаква среща. Не може от медиите или от някакви външни хора да научаваме за това, категоричен е Коларов.

Колегите от другата организация, които са били, не участват в нашия протест, въпреки че ги поканихме изрично, допълни той.

Срещата вчера имаше по-скоро информационен характер и по принцип не беше във формат за взимане на решение. Беше ни представена позицията на здравното министерство и Националния щаб за възможно отваряне на заведенията от 1 март, обясни Атанас Димитров.

Изложихме своите искания и необходимостта от незабавно изплащане на обезщетенията за заетите в сектора и бизнеса, допълни той.

Организации на заведенията: Искаме отваряне на 1 февруари

Не разбирам каква е логиката да се отварят всички бизнес, с изключение нас, каза още Коларов. Каква е логиката в големите супермаркети и градския транспорт да няма опасност от заразяване, а при нас да има, попита риторично той.

В 12.00 ч. ще се съберем пред Министерския съвет, най-вероятно ще останем там през целия ден, до 17.00 ч. Държим на искането си за оставка на здравния министър, но то не е политическо, а браншово, подчерта Коларов.

От Сдружението на заведенията поискаха оставката на Костадин Ангелов

Отваряме на 1 февруари, категоричен е той. На въпрос какво ще правят, ако бъдат глобени, Коларов заяви, че ще се допитат до услугите на адвокати.

Бизнесът в Бургас също ще подкрепи протеста на ресторантьорите днес в София. Представители на големи търговски обекти, собственици на заведения и сватбени агенции потеглят от морския град към столицата. Те са категорични, че заведенията в морския град ще отворят на 1 февруари в знак на протест.

Не искаме да правим протест, за да блокираме София и да притесняваме гражданите. Със сигурност обаче, ще има шествие, уточни Коларов.

Вижте цялата дискусия по темата във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Испания е дала съгласие за провеждане на избори за българите на нейна територия
МВнР: Испания е дала съгласие за провеждане на избори за българите на нейна територия
Проходът Шипка е отворен за движение при зимни условия
Проходът Шипка е отворен за движение при зимни условия