НОВИНИ

Боклуци затлачиха устието на река Камчия

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 27.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Огромно количество битови отпадъци затлачи устието на река Камчия. Заради пълноводието си след дъждовете реката събира отпадъци от микросметищата по пътя си и ги носи към морето. Проблемът се повтаря всяка година, а Община Аврен е принудена да дава хиляди левове, за да чисти устието.

Мариана Маринова живее близо до река Камчия и често се разхожда там със семейството си. След последните дъждове жената се натъква на грозна гледка.

В последните две седмици реката проби към морето и довлече множество боклук – битови отпадъци, дървета, които морето поглъща и след това изхвърля на пясъка нататък по плажа, разказва Мариана.

Устието на Камчия изглежда така всяка година по същото време, въпреки че и доброволци се включват в почистването на природата.

В пролетните месеци и началото на лятото има доброволчески акции на младежите от Ротаракт-Варна, които почистват плажната ивица и малко след това положението е същото, казва Мариана.

Тя сигнализира за проблема Община Аврен през 2020 г. При последното замърсяване от тази година също алармира властите. Оттам отговарят, че ще пратят експерти, които да проверят на място.

Хиляди левове дава общината всяка година, за да чисти устието от битовите отпадъци.

Всяка година имаме различни разходи, но те не са намалявали точно заради недобросъвестността на хората, които ги правят тези неща, казва Емануил Манолов.

За почистването на замърсяванията са нужни дни и специализирана техника, което допълнително оскъпява процеса. Ако има замърсяване на речните води, почистването се усложнява още повече, казват от Община Аврен.

Автор: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма затворени пътища в Софийска област
Няма затворени пътища в Софийска област
В Холивуд почетоха Еди Ван Хален с гигантски графит
В Холивуд почетоха Еди Ван Хален с гигантски графит