НОВИНИ

Нови правила и протести срещу COVID мерките в Европа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:14, 27.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изпълнителният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус ще говори пред Съвета на Европа. Напрежението между Европейския съюз и фармацевтичните фирми нараства заради забавянето на доставките на ваксини. След заседание вчера, ЕК поиска надзор върху доставките за трети държави.

От "Астра Зенека" защитиха стратегията си за доставка на ваксини на фона на растящото напрежение с Брюксел.

Според представител на компанията там се работи денонощно, за да се осигури количеството заявен препарат. Истината обаче е, че сме изостанали с поне два месеца, заявяват от "Астра Зенека" пред италиански медии. Мнението на фармацевтичния гигант е, че ЕС е закъснял с подписването на договорите и това е сред причините за нарушаването на хода на доставките.

Все повече европейски страни налагат ограничения при пътуване и въвеждат по-строги карантини, в опит да ограничат разпространението на вируса. Германия обмисля възможността напълно да забрани полетите до страната. Ирландия въведе карантина за граждани на определени държави.

Нови мерки обмисля и Великобритания. Премиерът Борис Джонсън ще отговаря на въпроси на депутати след като стана ясно, че броят на починалите от коронавирус в страната надхвърли 100 000.

Над 100 000 са починалите от Ковид във Великобритания

По улиците на големите градове в Нидерландия беше спокойно, след поредица бурни нощи на протести срещу COVID мерките.

Призиви за протести в Белгия след сблъсъците в Нидерландия

В Израел и Ливан обаче напрежението ескалира и отново имаше сблъсъци между демонстранти и полиция.

След масово тестване на населението в Словакия, което е около 5,5 милиона души, стана ясно, че положителните за коронавирус проби са около 2%. От днес свободно могат да се движат лицата между 15 и 65 години, с отрицателни тестове.

Междувременно стана ясно, че администрацията на Джо Байдън планира да закупи допълнително още 200 милиона ваксини, като 100 милиона от тях ще бъдат поръчани на "Пфайзер" - "Байонтек" и "Модерна". Така, САЩ ще си осигурят над 600 милиона дози, като се очаква крайните количества да пристигнат страната през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън и Путин разговаряха по телефона, обсъдиха и случая "Навални"
Байдън и Путин разговаряха по телефона, обсъдиха и случая "Навални"
Зимна обстановка в цялата страна - има ли затворени пътища и проходи
Зимна обстановка в цялата страна - има ли затворени пътища и проходи