НОВИНИ

Над 100 000 са починалите от Ковид във Великобритания

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:47, 26.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Надеждата е във ваксините, но кризата в Европа не отслабва. Броят на починалите от COVID-19 във Великобритания надхвърли 100 000 души. И в други страни отбелязват печални рекорди. Строгите мерки поставят на изпитание хората и властите в редица държави.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че поема пълна отговорност за действията на правителството, което е сторило всичко по силите си. Броят на починалите от COVID-19 е 100 162 души.

"Трудно е да се пресметне скръбта, съдържаща се в тази мрачна статистика. Годините на загубен живот, пропускане на семейни събирания и за мнозина дори шанса да се сбогуват с роднини. Поднасям най-искрени съболезнования на всички, загубили любим човек", каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Полагат се усилия за ускоряване на ваксинирането и овладяване на новия, по-заразен щам на коронавируса.

Властите в Португалия бяха призовани да прехвърлят пациенти в чужбина, след печалния рекорд от 291 починали за едно денонощие. В най-голямата болница в Лисабон сложиха допълнителни фризери извън моргата. Появи се идея да се търси помощ отвън. Президентът посочи, че не бива да се създава тревога.

"Но ние знаем, че има сътрудничество в рамките на Европейския съюз, приятелски държави, готови да помагат, както са правили и преди", каза президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза.

Голяма военна болница в столицата се оборудва за приемане на пациенти с Ковид.

Сълзотворен газ, водни оръдия и над 200 арестувани в Нидерландия (Снимки)

Нидерландия преживя три нощи на яростни протести срещу първия вечерен час от Втората световна война. В много градове имаше безредици, задържани са близо 200 души. В един град демонстранти са нахлули и в болницата, възмути се кметът. Възмущението е всеобщо.

"Преживяхме нещо мъчително - видяхме как този прекрасен град, с който се гордеем, беше съсипан от размирници, мародери и крадци, въпреки че сега трябва да се държим заедно и да се борим с коронавируса", заяви кметът на Хертогенбош Джек Микерс.

Шефът на националната полиция каза, че бунтовете нямат нищо общо с правото на протест. Правителството отказа да вдигне вечерния час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феноменално! Алберт Попов стана шести в Австрия!
Феноменално! Алберт Попов стана шести в Австрия!
В "Референдум": 59,5% смятат, че не трябва да се бърза с разхлабването на мерките
В "Референдум": 59,5% смятат, че не трябва да се бърза с разхлабването на мерките