НОВИНИ

Виртуален форум в Давос за пандемията, цифровата икономика и климата

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:19, 26.01.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Европа
Слушай новината

Евросъюзът призова Съединените щати да подкрепят европейските инициативи за регулиране на цифровата икономика.

Във видеообръщение пред Световния икономически форум в Давос председателят на Еврокомисията призова за споразумение за съхранение на световното биоразнообразие, подобно на Парижкото за климата.

Тази година форумът е изцяло във виртуален формат заради пандемията от коронавирус. При откриването неправителствената организация Оксфам констатира, че най-богатите са излезли невредими и дори по-богати от здравната криза.

Правилата за регулиране на цифровата икономика ще се основават на традиционните ценности, които споделят Европа и Америка - човешки права, разнообразие, социално приобщаване, защита на частния сектор, заяви Урсула фон дер Лайен пред форума в Давос. Тя не подмина и рисковете от Интернет без правила.

"Щурмът на Капитолия беше шок за мен, както и за мнозина от нас. Трябва да защитим нашите институции срещу разяждащата мощ на речта на омразата, дезинформацията и подбуждането на насилие", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Няма икономика без хора, изтъкна в изказването си френският президент Макрон. Той очерта изводите, без които няма да е възможно възстановяване след пандемията.

"Икономиката отново се превърна в морална наука и нищо не стои по-високо от човешката ценност. Природата ни напомня, че нашите общества са уязвими пред пандемични, климатични и други събития", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Освен COVID-19 в света витае и "Вирусът на неравенството", констатира ежегодният доклад на неправителствената организация Оксфам. За справяне с тази пандемия тя призова за по-високи данъци "богатство".

"Хилядата топ милиардери са възстановили загубите си от пандемията за девет месеца. Те са предимно на фондовата борса. В същото време за милиарди, които живеят в бедност, е нужно повече от десетилетие, вероятно 14 години, за да се върнат към равнищата преди пандемията", каза Габриела Бюше - изпълнителен директор на Oxfam International.

Милиардерите по света са забогатели с 3900 милиарда долара в периода между 18 март и 31 декември миналата година, отчете Оксфам, която борави с данни на Форбс и Креди Сюиз.

"Милиардерите са симптом на болна система. Те са симптомът, но проблемът е общ за всички нас. Икономиката като цяло трябва да бъде преосмислена", каза Габриела Бюше - изпълнителен директор на Oxfam International.

Настоящата година ще е критична за проблемите пред климата, предупреди Алок Шарма, председател на следващата тематична конференция през ноември в Глазгоу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов 9-и на първия манш в Шладминг
Алберт Попов 9-и на първия манш в Шладминг
Сняг и виелици през нощта
Сняг и виелици през нощта