Ваксината на "Астра Зенека" все още не е получила зелена светлина от ЕК

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 26.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината (бета)

Европейската комисия иска да упражнява надзор над количествата ваксини, които фармацевтичните компании в ЕС изнасят за трети държави.

Причината - споровете между Брюксел и "Астра Зенека" за невъзможността на компанията да достави договорените за първите три месеца на годината дози за държавите от ЕС и подозренията, че количествата, предназначени за европейския пазар, се изнасят за други държави.

Ваксината на "Астра Зенека" все още не е получила зелена светлина, но днес изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата каза, че се очаква това да стане по план - до края на януари.

Дебатът продължава и утре, но от ЕК не крият раздразнението си, че обещанието от "Астра Зенека" количества не могат да бъдат доставени.

Настояват и за създаване на механизъм на прозрачност - тоест, всички фармацевтични фирми да предупреждават Брюксел, когато изнасят за трети страни.

"ЕС не оспорва факта, че и други държави се нуждаят от ваксини, нека да бъдем абсолютно ясни. Но също така е абсолютно сигурно, че Европейският съюз е инвестирал средства в тези компаниите, за да е сигурен, ще се получи дозите, от които се нуждаем за ваксинационните кампании в държавите членки. И то не в някакъв произволен момент във времето, а веднага след като бъде издадено разрешението от Европейската агенция по лекарствата. И ако видим, че компанията в момента продължава доставките на ваксини, ние имаме право да питаме защо тогава не е в състояние да достави и ваксините, които ЕС е поръчал", каза Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.

Руската "Спутник V" все още не е подала искане за достъп до европейския пазар, но от Агенцията по лекарствата са в контакт с производителите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ в снегорин: Как се чистят малките улички на София
Екип на БНТ в снегорин: Как се чистят малките улички на София
Забранено е движението на тежкотоварни автомобили на пътя Белово - Юндола
Забранено е движението на тежкотоварни автомобили на пътя Белово - Юндола