НОВИНИ

Жители на пернишки села недоволстват заради по-висока такса смет

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:34, 26.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на пернишките села са недоволни от 9-кратното увеличение на такса смет и заплашват с протести.

План-сметката и новият размер на такса смет за тази година бяха приети в края на миналата. Така, ако досега хората от Рударци, Драгичево, Кладница и Батановци са плащали между 10 и 20 лева, сега таксата ще скочи на 180-200 лв. годишно.

Обяснението на пернишката управа, е че увеличението на таксата за битови отпадъци ще изравни сумите, които плащат хората в селата, и тези, които живеят в областния център.

Годишно село Кладница внася такса смет около 70 000 лева, сега те ще станат 630 000 лв., оплакват се кметовете на пернишките села и жителите на района.

Да, може да са ниски таксите, ние сме съгласни, но тук трябваше да бъде потърсено нашето съдействие, като кметове на населени места, като хора, които живеят от години, да видим колко е нужно, каза Васил Мирчев, кмет на село Кладница.

Ние сме планински села, сега съм убеден, че поне 10 дни, няма да мине камион да събере големите кофи по улиците, каза Богдан Богданов, кмет на село Рударци.

Екипът ни не откри непочистени кофи в района, но според жителите фирмата, отговаряща за чистотата, е знаела, че ще идва екип на телевизията, защото ситуцията до вчера е била друга.

Според кмета на община Перник обаче увеличението е необходимо, защото иначе не достигат средства за изграждането на втора клетка на регионалното депо за отпадъци.

И затова най-безболезненият начин беше, повишавайки такса битови отпадъци, да осигурим тези средства, които ще ни позволят да изградим втора клетка на нашето сметище, каза Станислав Владимиров, кмет на община Перник.

Друга причина за увеличението, че не е честно възрастните хора в Перник да плащат над 200 лв. за сметоизвозване, а тези в селата само 10-20 лв.

Защото в Кладница и вилното селище Делта хил, живеят изключително богати хора, обяснява Станислав Владимиров, кмет на община Перник.

От пернишките села обаче ще продължават да настояват за преразглеждане на наредбата. Убедени са, че услугата която получават, не е качествена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инфрактна загуба за Рилски спортист за Купата на ФИБА
Инфрактна загуба за Рилски спортист за Купата на ФИБА
Вики Томова започна убедително на Андрезьо-Бутеон
Вики Томова започна убедително на Андрезьо-Бутеон