НОВИНИ

Д-р Михаил Околийски: Още не е късно да излезем с не големи щети от COVID ситуацията

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 23.06.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още

СЗО говори за втори пик, както и да го наречем, това, което наблюдаваме, е наистина едно много тревожно връщане - увеличаване на броя на новозаразилите се, смъртни случаи, занемаряване на мерките.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Михаил Околийски, който е представляващият офиса на Световната здравна организация в България.

Според него хората са знаели, че трябва да продължат да се пазят, но: "За съжаление имаме такава народопсихология - понякога, след като сме направили нещо много добро, с обединени сили, цялата нация сме постигнали нещо, да го поставим под въпрос. Още не е късно да излезем с не толкова големи щети от тази ситуация", категоричен беше той.

Околийски уточни, че препоръката е мерките да се разхлабват една след друга и да се изчаква със следващото разхлабване, за да се види какъв е ефектът и да се намери балансът между разхлабване на мерките, запазване на икономиката и предпазването на населението. За ситуацията у нас той коментира, че тъй като се премахнаха много мерки накуп, не може да се каже разхлабването на кои точно е довело до настоящата ситуация.

Д-р Околийски заяви, че КПП-тата не са непременно най-ефективната мярка.

Той коментира и обстановката в Европа. "В момента има две Европи за съжаление - едните вече като че ли се справят с проблема, въпреки че минаха през ада - Италия, Испания. В други страни - Северна Македония, Гърция, България, Румъния се увеличават заразените".

Притеснителното според него е, че инфекцията се е пренесла и в Северна Африка, където здравните системи не са особено ефективни и много лесно могат да се счупят, а и не могат да предоставят интензивни грижи.

Трябва да бъдем внимателни, осторожни и предпазливи, призова той. И даде за пример Англия, където "Ливърпул" играят пред празни трибуни.

От първия момент на пандемията СЗО има константното съветване хората да се пазят и да спазват много добра лична хигиена, да спазват физическа дистанция. Може да продължим да бъдем социално активни въпреки мерките, категоричен беше д-р Околийски.

СЗО се опитва да помогне на всяка страна съобразно потребностите й. Невинаги обаче тези препоръки могат да намерят най-доброто народопсихологично обяснение, допълни той.

Д-р Околийски заяви още, че му се иска да говорим оптимистично и да търсим положителното, което доскоро много по-лесно можехме да го намерим, защото България е била една от страните в Европа, които са се справяли най-добре.

"Аз не мисля, че България е опасна дестинация. Трябва да покажем на света, че ние сме едни много съзнателни и надеждни към превенцията хора", завърши той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се предпазват спортистите от коронавируса?
Как се предпазват спортистите от коронавируса?
До момента няма заразени с коронавирус от контактните на Григор Димитров в Хасково
До момента няма заразени с коронавирус от контактните на Григор Димитров в Хасково