НОВИНИ

Д-р Здравков: Ако оставим родителите да решават, мерките се обезсмислят

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 11.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Здраве

"Важно е децата да носят маски в училище. Доказа се, че трансмисията на този нов коронавирус значително се ограничава при носене на маски и физическа дистанция. Това каза в "Денят започва" д-р Благомир Здравков, председател на организация за качествено детско здравеопазване.

Ако оставим на това родителите да решават, до известна степен мерките се обезсмислят. Ако в клас има 5 деца, чиито родители са предвидили, че ще ги пуснат без маски, без да спазват каквито и да е правила, те излагат на обоснован риск останалите в класа, както и преподавателите, категоричен бе д-р Здравков.

Според него голямото предизвикателство ще бъде за персонала на училището.

"Около 20% от децата са безсимптомни и значението на тези деца е, че те са вектор от веригата на трансмисията на заболяването. Обикновено те се детектират вторично, т.е. при вече болен възрастен в семейството, при обследването на контактните лица, тогава се засича, че детето е PCR позитивно на коронавирус", каза д-р Здравков.

Самата клинична картина при децата също може да бъде изявена, както при възрастните. Половината от тях имат температура, кашлица, близо 20% имат отпадналост и са уморени, но тези 20%, които са с "няма клинична картина", т.е. безсимптомно прекарват инфекцията, те имат значение за разпространението, обясни той.

Децата, които са с тежки системни заболявания от ранна възраст, периодично са по болници, системно ги проследява лекар, тези деца, както и всички деца със сърдечни малформации, независимо дали са коригирани или не, са рисков контингент за коронавируса.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина 85-годишна жена от дом „Възраждане“ в Русе, диагностицирана с COVID-19
Почина 85-годишна жена от дом „Възраждане“ в Русе, диагностицирана с COVID-19
Емил Радев: ЕК е запозната с проекта за нова конституция в България
Емил Радев: ЕК е запозната с проекта за нова конституция в България