НОВИНИ

Даниел Лорер към президента: Не се справяте с ролята, делите ни, вместо да ни обединявате

Александър Марков
от Александър Марков
13:47, 30.05.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
даниел лорер президента справяте ролята делите вместо обединявате
Слушай новината

Правителство на Българияя трябва да има и то да е правителство на всички ни. Това заяви Даниел Лорер от "Продължаваме проманата" от парламентарната трибуна в началото на заседанието на Народното събрание, на което депутатите изслушват ръководствата на службите по повод изтеклия запис от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Лорер се обърна към президента Румен Радев с критика, че не се справя с ролята си на обединител.

Румен Радев към ПП-ДБ: Не е целесъобразно да ви връча мандата, но ще спазя Конституцията

"Използваме тази трибуна, за да изразим мнението си, тъй като тази възможност ни беше отнета вчера в президентството при връчване на втория мандат. Има един идеал, който ни обединява - че България е свободна и независима парламентарна република и че докато отношенията помежду ни преминават между точка на кипене и замръзване, България се отдалечава от това да бъде свободна и развиваща се страна.

Господин президент, България е република с парламентарно управление. Законите на страната трябва да се спазват по буква и по дух. Най-висшата роля на президентството е да ни обединява, а не разединява. Вие, господин президент, не се справяте с тази роля, вие ни делите, вместо да ни обединявате. Затова ние, народните представители, сме призвани да изпълним и тази мисия.

Обръщам се към избирателите на ПП-ДБ - знаем колко е трудно. Знаем колко е трудно да си представим работа с ГЕРБ за всичко това, което се е случило през последните години, но България днес и утре е по-голяма от това. Обръщам се към избирателте на ГЕРБ - трудно е да си представите работа с най-големия си политически опонент, но Българияя е по-голяма от това. Обръщам се към избирателите на всички останали сили - правителство на България трябва да има и то да е правителство на всички ни.

Знаем колко е трудно да загърбим различията си, но нека покажем на президента как да бъдем по-чиста, свята и парламентарна република. Първата стъпка е създаването на редовен кабинет, който да поведе страната ни с ясни, амбициозни цели, които да отприщят потенциала ѝ.

Изборът е ясен. Изборът е ясен - прикрито авторитарно управление или ясна и чиста парламентарна република. Изборът е ясен - между това, да казваме на българите: "Така стана!", или да надскочим емоцията на момента и да върнем нормалността в българската държава. Изборът е ясен - радикализиране на партиен интерес или възстановяване на нормалността и превръщане на България в европейска сила. Историята няма да е безразлична към тези, които не участват в трудните избори", каза Лорер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Весела Лечева очаква утре Министерски съвет да обсъди проекта за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски"
Министър Весела Лечева очаква утре Министерски съвет да обсъди проекта за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски"
Тристранката отхвърли предложените социални мерки за ТЕЛК, пенсиите и заплатите
Тристранката отхвърли предложените социални мерки за ТЕЛК, пенсиите и заплатите