НОВИНИ

Държавата и автобусните превозвачи обсъждат мерки за подпомагане на бизнеса

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 15.06.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

На национална кръгла маса държавата и автобусните превозвачи обсъждат мерките за подпомагане на брашна заради кризата, предизвикана от пандемията.

Три основни схеми са стартирани за сектор "Транспорт", обяви министърът на транспорта Росен Желязков.

Това е мярката 60/40, в която могат да кандидатстват и автобусните превозвачи.

Втората мярка е изплащането на 290 лв. на служител в транспортна фирма, която стартира от 1 юли.

И третата основна мярка е грантово финансиране, в размер между 3 000 и 10 000 лв. на транспортна фирма, която също стартира от 1 юли.

Това, което обяви Желязков е, че в условията на пандемия и след кризисното възстановяване държавата няма да спре или отложи субсидиите, които изплаща на автобусните фирми за извършване на обществен превоз на пътниците, нито пък ще отложи финансовата подкрепа за тях.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че над 500 фирми в сектора на туризма вече са кандидатствали за грантово подпомагане в размер между 3 000 и 10 000 лева и че от 1 юли стартира по-мащабна грантова подкрепа в размер между 30 000 и 100 000 лв за туроператорска компания.

Обсъжда се и създаването на гаранционен фонд в случаите,в които почивки са резервирани, но не са осъществени.

Росен Желязков, министър на транспорта: Уточняваме нова мярка, която е насочена към автобусните превозвачи. За целта ще бъдат целево прехвърлени 30 млн. лв от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" към ОП "Иновации и конкурентноспособност"

Николина Ангелкова, министър на туризма: С оглед на ситуацията, която се случи с колегите обсъждаме от доста време възстановяването на работата за създаване на Гаранционен фонд, който ще бъде законодателно предложение в Закона за туризма. Създадена е работна група и колегите работят много активно, така че да се намери баланс

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Забавянето на изпълнението на всички мерки, които към настоящия момент са взети създава изключително напрежение в двата бранша. И ние трябва да се постараем това нещо да бъде решено в максимално кратки срокове, защото ситуацията е изключително тежка както на автобусния пазар, така и на пазара на туроператорските услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът зове родните хотелиери: Привлечете българите, тръгнали за Гърция
Премиерът зове родните хотелиери: Привлечете българите, тръгнали за Гърция
Преразказът за 7 клас: "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви
Преразказът за 7 клас: "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви