НОВИНИ

Държавата ще търси начин бежанците да бъдат настанени в държавни бази

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
13:03, 29.04.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
украински туроператори изоставят бежанци българската граница дуранкулак
Слушай новината

Държавата ще търси начин бежанците, които са настанени в хотели, но трябва да ги напуснат след 31 май, да бъдат настанени в държавни бази. Колко такива бази има, къде и в какво състояние - страната ни няма регистър и тепърва ще проучва.

Засега идеята да бъдат настанявани в зимните курорти отпада.

Управниците ни мислят и как да бъдат интегрирани украинските бежанци, които вече имат временна закрила у нас и как да бъдат мотивирани да започнат работа.

Хуманитарна помощ от България в едно от селата с най-голямо българско етническо население в Украйна

"Обмисля се държавата да плаща част от наема на бежанците в продължение на 3 месеца, но парите да бъдат изплатени през работодателите", каза вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова на Форума "Пътят пред украинските бежанци в Европа и България".

На форума стана ясно, че над 60% от украинските бежанци, които са избрали да останат в България, искат да започнат работа. Голяма част обаче са възпрепятствани, тъй като няма кой да се грижи за децата им. Поради тази причина се обмисля държавата да финансира детски центрове, които да се грижат за украинските деца.

Мариана Тошева ще е новият ръководител на координационната група за бежанците

Калина Константинова обяви, че Мариана Тошева ще бъде предложена за шеф на координационния щаб за бежанците след като Валери Рачев се оттегли от поста поради лични причини. В момента Тошева е председател на Държавната агенция за бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мохамед Салах спечели престижна награда в Англия
Мохамед Салах спечели престижна награда в Англия
Хладно за сезона ще остане и в близките дни
Хладно за сезона ще остане и в близките дни