НОВИНИ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Израел на фона на въздушни атаки над страната

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
11:42, 23.10.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен посети Йерусалим на фона на въздушни атаки над страната. Той проведе срещи с израелския премиер Бенямин Нетаняху и президентът Ицхак Херцог. Късно снощи Израел потвърди смъртта на Хашем Сафиедин. Той беше спряган за наследник на лидера на Хизбула Хасан Насрала, който беше убит от израелската армия преди месец. Сафиедин е роднина на Насрала, който беше ликвидиран при удар преди три седмици, в южните предградия на Бейрут.

Дронове и ливански ракети прелетяха над Израел. Сирени за въздушна тревога прозвучаха в Тел Авив по време на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Проиранската групировка “Ислямска съпротива” в Ирак, която е съюзник на Хизбула, изстреля два дрона по израелския пристанищен град Ейлат. Дроновете са прихванати от израелската армия.

Докато Израел е под прицел, Антъни Блинкен посъветва ликвидирането на лидера на Хамас Яхия Синуар да бъде повод за прекратяване на огъня. Нетаняху изрази надежда, че убийството на лидера ще помогне за освобождаването на заложниците, което остава главен приоритет на Тел Авив.

"Въпреки всичко, което се случи, остава възможността да се движим в напълно различна посока в този регион. Такава, която ще осигури по траен начин за сигурността на Израел, за мястото ѝ в региона", заяви Блинкен.

Призивите на Блинкен в Йерусалим дойдоха само седмица след като Съединените щати поставиха Израел пред ултиматум - или до 30 дни да подобри хуманитарната ситуация в Газа или да спрат военна помощ за израелската армия.

"Искам да благодаря на администрацията за подкрепата на държавата Израел в толкова много области. Искам да благодаря на администрацията за новата противоракетна система, която беше инсталирана в Израел. Ние, разбира се, сме готови и действаме на различни фронтове, служейки на велика кауза за свободния свят. А що се отнася до Газа, бях развълнуван да видя, г-н държавен секретар, че сте се срещнали със семействата на заложниците", заяви Ицхак Херцог, президент на Израел

След като разговорите за мир приключиха, дим и грохот от обстрел отново събудиха гражданите на Бейрут. Израел продължава масираните си атаки. Досега израелската армия не показва никакви признаци на отстъпление в Газа и Ливан, дори след ликвидирането на лидери на Хамас и Хизбула.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удар по хазарта: Разбиха група за компютърни престъпления, измами и пране на пари
Удар по хазарта: Разбиха група за компютърни престъпления, измами и пране на пари
Джордж Уеа, който доказа, че за мечтите няма предел, достатъчно е да вярваш в тях и в себе си
Джордж Уеа, който доказа, че за мечтите няма предел, достатъчно е да вярваш в тях и в себе си