НОВИНИ

Дават паричен стимул на ваксинираните пенсионери

Александър Марков
от Александър Марков
17:54, 23.12.2021
Чете се за: 05:30 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нова програма за стимулиране на ваксинацията сред възрастните хора над 65 години обяви правителството. Това обяви премиерът Кирил Петков. Програмата цели да насърчи възрастните хора да се ваксинират преди очакваната нова вълна на коронавируса в средата на януари. Програмата предвижда еднократен паричен стимул от 75 лева.

Парите ще получат всички пенсионери, които започнат ваксинационния си курс с една доза в следващите месеци. Пенсионерите, които имат две дози и си поставят трета. Хората с три дози ще получат парите автоматично с началото на програмата. В специално интервю, което самият Петков взе с вирусолога проф. Радка Аргирова, стана ясно, че ако България не вземе мерки, може да се превърне в ковид гето.

Кирил Петков, който влезе в нетипичната роля на интервюиращ, зададе въпросите, които спират хората да се ваксинират. Проф. Аргирова посочи, че в страните с ниска ваксинация, сред които и България, разпространението на вируса ще бъде ендемично.

- Докога ще имаме ковид? Ще свършва ли този ковид? Ако не се ваксинирам сега и го изкарам до лятото, ще ми свърши ли проблемът, попита премиерът.

"Аз мисля, че към края на април-май месец страните с високо ваксинално покритие ще затихне тази даже ще я нарека масова психоза от ковид. У нас обаче, където все още е много нисък процентът на защита, истинска защита от ваксинация, България има опасност да стане просто не искам на глас да го казвам - ковид гето", отговори Радка Аргирова.

Очаква се нов пик на вируса в България в средата или края на януари, обяви проф. Аргирова. Затова - кабинетът ще насърчи ваксинацията и с масивна информационна кампания.

"Зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Държавата не може да продължава непрекъснато да подпомага. Последното нещо, което искам да закачат към името на България, е да бъде COVID дестинация", каза Кирил Петков.

Ваксинирането не крие риск за хората с диабет, сърдечносъдови заболявания, астма, обясни проф. Аргирова.

- Има ли някаква корелация между риск и ваксинация и бременните жени, младите майки?

"Няма такава връзка, категорично няма. Засега няма никакви данни, че ваксината пречи на процеса на забременяване", отговори проф. Радка Аргирова.

Кабинетът обявява нулева толерантност към фалшивите сертификати. МВР ще участва активно в пресичането на тези схеми.

"Ще виждаме всеки, който влиза в болница със сертификат и ще изследваме откъде този сертификат е издаден и ако има висока концентрация на хора, които влизат в болница със сертификат от едно място, МВР ще ги посещава тези офиси", каза премиерът Кирил Петков.

Той Петков попита и защо е важно да бъде поставена трета, подсилваща, доза.

"Третата доза допринася за стимулиране и потвърждаване на образуването на антитела и по този начин имунният отговор става свеж, имаме пресни антитела, готови да реагират срещу евентуално нападение на вируса, така че аз препоръчвам това", каза Радка Аргирова.

Часове по-късно Петков обяви: всеки пенсионер над 65 години ще получи 75 лева, ако се ваксинира.

"Отваряме програмата от началото на януари до 30 юни. Надеждите ни и сметките ни са, че ако успеем в месец януари или ранен месец февруари да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата ковид вълна с един много осезаем процент", каза Кирил Петков.

300 000 ваксинирани възрастни хора ще облекчи болниците с 3000 легла, изчисли премиерът.

"От индивидуалните решения на всеки един от нас зависи дали ще имаме препълнени болници, ще харчим ли ужасно много пари за ковид пациенти, дали хора с други болести ще ходят болниците, дали децата ни ще учат и ще са здрави, дали нашите деца ще могат да учат свободно", каза Кирил Петков, министър-председател.

Новата вълна трябва да бъде избегната, за да остане отворен бизнесът, обясни още Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват ски сезона на Витоша
Откриват ски сезона на Витоша
Един от мобилните оператори: Първо ще се запознаем със заповедта за спиране вдигането на цените
Един от мобилните оператори: Първо ще се запознаем със заповедта за спиране вдигането на цените