НОВИНИ

Единодушно: НС прие преразпределение на 1,2 млрд. лв. за пенсионерите и бизнеса

Николай Минков
от Николай Минков
13:42, 23.12.2021
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Как ще бъде разпределен бюджетният излишък от 1 милиард и 200 милиона лева? Парламентът реши. Всеки пенсионер ще продължи да получава допълнително 60 лева от януари до юни. Бизесът ще получи копенсации за 450 млн лева заради скъпия ток от януари до март. Удължава се и мярката за намалено ДДС на заведенията, спортните зали и някои бебешки стоки до края на следващата година зради продължаващата пандемия.

Държавата отпуска 1 млрд. и половина в подкрепа на бизнеса заради рекордните цени на тока

Въпреки дебатите през целия пленаран ден, в крайна сметка Народното събрание прие с пълно единодушие и двете предложения на правителството за продължаване на мярката за намалено ДДС на 9% за онези бизнеси, които са най-пострадали от пандемията и преразпределението на милирад и 200 млн. лв. и преразпределено събрани от приходната егинция и митниците.Вижет и подробонтите".

Финансовият министър обясни, че добавката към всички пенсии още от 1 януари няма да е за сметка на базовите ставки.

"Добавката от 60лв. плюс увеличението на пенсиите, което влиза от 25 декември на минималната пенися и на всички пенсии, през коефицианте за стаж, плюс тези 60 в., ще гарантира, че няма да имаме нито един пенсионер под линият на бедност и че пенсионерите няма да получават по-малко средства от средствата, които получават момента", заяви Асен Василев.

От ДПС завиха, че ще подкерепят проекта, но с резерви.

"Дотук говорхме, че НС е това, което трябва да приеме решенията свъразни с излишъка. На практика МС в момента дава възможност на НС, но не дава възможност за тези параметри. Тази мярка е форсмажорна, в условие на дефицит на време, в условие, в които трябва бързо да вземем решение, за да може българските пенсионери да получат пенсии в онзи размер, в който са получавали досега и малко над това за няоки групи", заяви Хасан Адемов от ДПС.

От ГЕРБ също декларираха подкрепа, но имаха въпроси по размера на добавката.

"Защо и как бяха изчислени тези 60 лв? Дали механично, защото просто 64 лв. ще е средното увеличиние за пенисиите или има други разчети", попита Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"60 лв са изчислени, така че да минем над линията на бедност, която е 413 лв. При минимална пенсия от 370 лв. Това ни два възможност да минем над линията , т.е. нямаше как да са по-малко", каза Асен Василев.

При дебата за отпускане на 450 млн.лв за компенсиране на бизенса заради скъпия ток, парламентарните групи предложиха допълинетлин мерки за овладяване на цените. От БСП и "Демократична България" поискаха нови правила за борсова търговия с електричество.

"Къде го има няколко финансови акули да купуват огромни количества ток и след това да щавят кожите на българските средни и малки фирми? Така ли е, колеги? Тук държава също трябва да влезе. Да възложим на правителството да се презалгеда правилника, по който действа Българската борса за електричество", каза Румен Гечев от групата на БСП".

"Нещо не работи с правилата на тази българска електоренерина борса и е хубаво да видим стратегия как и накъде ще се промени това, защото не е добра идея българския данъкоплатец да компенисаре едни големи цени на електричеството", заяви Георги Ганев от ПГ на "Демократична България".

Финаносвият министър заяви, че е с вързани ръце, ако не бъдат сменени членовете на КЕВР, тъй като регулатора не изработи нови правила за търговия с ток и нови типови договори с пределниц цени, договорени с бизнеса още през есента.

"Моят призив към НС, в макисмално кратки срокове да бъде избран състав на КЕВР, който не е с изтекъл мандат, за да може правителството да има партньор, с който да работи", заяви Асен Василев.

От ДПС обвиниха министъра, че се намесва в работата на независимия регулатор, вместо да осигури средства от ДДС и от свърхпечалбата на АЕЦ-Козлодуй в подкрепа на бизнеса.

"КЕВР не ви е виновен. КЕВР е назависим орган и вие, г-н вицперемиер, ни най-малко имате право да се намесвате в неговата работа с вашето отрицателно изказвания. Дори с полжителни изказвания нямате право", каза Рамадан Аталай от ДПС.

От ГЕРБ се обявиха против таван върху помощта за бизнеса заради скъпия ток и предложиха друга компенсация.

"И ние твърдо считаме, че тя трябва да стане 75% от разликата между референтната пазарна цена,която КЕВР е определи и реланите борсови цени", заяви Теменужка Петкова ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според "Възраждане" мерките са закъснели, тъй като токът вече се е отразил на цените на стоките.

"Има бизнеси, които вече са си калкулирали и са си вдигнали цените заради колослано високите цени на електрическата енергия. Последен пример са телекомите", заяви Цончо Ганев "Възраждане".

Въпреки разгорещените дебати, с пълно единодушие от 201 гласа „За“ парламентът прие преразпределение на 1,2 млрд. лв. от преизпълнение на данъчните приходи.

Парламентът гласува да бъде удължен срока за намалено ДДС на 9% до края на следващата година за засегнатите от пандемията бизнеси. За първи път промяна в даначън закон се прие на две четения в рамките на едно заседание. Председателят на бюджетна комисия изсчисли какъв ще е фискалният ефект.

"Размерът, който може да бъде, е 175 млн. лв., така че това може да го понесе бюджетът за 2022 година и това само ще даде едно спокойствие всички, които са в обхвата на този закон", заяви Любомир Каримански- председател на бюджетната комисия, ИТН.

След 2 часа дебати отново с пърно мнозинство паралемнът реши мярката да бъде удължена до края на следващата година.

Депутатите одобриха и промяна в структурата на кабинета, с която Министерството на спорта вече ще се казва Министерство на младежта и спорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов към Любен Дилов-син: Тъжно ми е и ме е срам
Слави Трифонов към Любен Дилов-син: Тъжно ми е и ме е срам
Студенти-родолюбци спасяват издателството на Любен Каравелов в Букурещ
Студенти-родолюбци спасяват издателството на Любен Каравелов в Букурещ