НОВИНИ

"Българската Коледа" сбъдва мечтата на 13-годишно момиче да ходи

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 23.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

История за доброто в навечерието на Коледните и новогодишни празници. Благодарение на кампанията "Българската Коледа" и с помощта на хиляди дарители, възможност да сбъдне най-съкровеното си желание да ходи получава Анна Даная от Кюстендил.

13-годишното момиче е с диагноза хидроцефалия и спина бифида, а за да направи мечтаните крачки се нуждае от ежедневна рехабилитация, сумата за която е непосилна за семейството.

Така, с малки крачки и много желание, Анна Даная върви всеки ден към голямата цел да ходи сама, без чужда помощ.

"Знам, че лека-полека, стъпка по стъпка, ще стигне до едно положение, че ще се изправи", изрази надежда Силвия Симеонова, майка на Анна Даная.

За рехабилитацията със специализирана апаратура, тийнейджърката пътува, заедно с майка си, по няколко пъти седмично от Кюстендил до София. Разходите за лечението ѝ не се поемат от здравната каса, а семейството разчита изцяло на дарителски кампании и "Българската Коледа" вече 9 години.

"Роботът е много добър, само дето се изморявам, един час ми е логотерапията, един час ми е роботът", разказва Анна Даная.

"За 3 месеца процедури сме дали 12 000 лева, като пътните не ги броя, те са си отделно по 40 - 50 лв. за бензин. Два етапа, шест месеца, това са около 24 000 излезли. Сега ще починем една седмица и от януари ще продължим пак да пътуваме до София", каза майката.

Паралелно с рехабилитацията и пътуванията, Анна Даная не е изоставила и обучението си. Вече е решила и къде ще кандидатства след седми клас.

"Аз искам да се запиша в езиковата, където е. Там казват, че са много добри децата", споделя Анна Даная.

Анна Даная и нейната майка са благодарни на всички дарители, които чрез "Българската Коледа" помагат мечтите на хиляди болни деца и семействата им да станат реалност.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа раздаде подаръци на животните в Бургаския зоопарк
Дядо Коледа раздаде подаръци на животните в Бургаския зоопарк
Заловиха голямо количество контрабандни цигари в Перник
Заловиха голямо количество контрабандни цигари в Перник