НОВИНИ

Енергийният министър за Берое: Взимаме непопулярни мерки в полза на цялото общество

Александър Николов
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 23.12.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на енергетиката Александър Николов внесе яснота около финансирането на футболния клуб Берое от страна на „ТЕЦ Марица-изток 2“ при гостуването си в предаването „Денят започва“ по БНТ.

На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в сряда е било взето решение средствата, отделяни за клуба, да бъдат спрени. Става дума за минимум 5 милиона лева годишно.

Предполага се, че прекратяването на финансирането на Берое ще се отрази върху тима, тъй като няма яснота относно функционирането му за следващата година.

Министър Николов обаче обяви, че още в средата на годината (май-юни 2021 година) клубът е бил информиран, че може би ще бъдат предприети такива действия.

„На фона на мащабите, с които работи ТЕЦ 2, не е значителен разход, но вчера БЕХ е гласувало единодушно това да бъде прекратено. Не разбирам защо се обръща толкова внимание, след като е ясно откъде и защо се случва. Говорим за 5 милиона лева минимум годишно, които идват от дружество, което обслужва цялата енергийна система. Т.е. няма логична причина. Дори финансово, дружество, което е с огромни натрупани дългове, да отделя някакъв формат на социална или спортна дейност, може да се случва само, ако покажат достатъчно добро финансово здраве“, започна Николов.

„И друго нещо, ако се подпомага какъвто и да е вид спорт, той не може да е за сметка на други, т.е. дори държавата или БФС да вземат решение, определени дружества да дотират определена дейност, то трябва да е за всички. Не може да е преференциално избрано“, каза още енергийният министър.

„Има прецедент и той е от няколко години. И всички знаем откъде тръгва този прецедент. Моето мнение е, че това не е нормално“, сподели още Александър Николов.

„През месец май или юни, в ролята ми на заместник министър направихме детайлен преглед на финансовото състояние на дружествата, и още тогава беше информирано ръководството на БЕХ и индиректно ръководството на Берое, че трябва да се планира това нещо. Тогава е комуникирано. Всеки един добросъвестен управител би предприел някакви стъпки. Причината да не се предприемат тези стъпки са много тривиални. Откакто ТЕЦ 2 е насилствено принуден да спонсорира дейност, която е абсолютно неприсъща за него, това нещо се отлага, заради всенародната любов локално. Не очаквайте от текущата структура на правителството да взема непопулярни решения, които обаче са в полза на цялото общество“, каза още министърът.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Тренд": 79% от българите спазват традициите на Бъдни вечер
"Тренд": 79% от българите спазват традициите на Бъдни вечер
Безплатна "Синя зона" за пловдивчани по коледните и новогодишните празници
Безплатна "Синя зона" за пловдивчани по коледните и новогодишните празници