НОВИНИ

Доц. Ташев, БАН: Правата на човека са в основата на исканията ни към Скопие

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 23.12.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Скопие има една утвърдена идеологическа схема, която се нарича дебългаризация. Поради тази причина се опитва да използва всякакви подходи, които биха позволили да заобиколи основното българско искане да бъдат съхранени нашите национални интереси. Това посочи в "Денят започва" доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

"Ние тръгнахме през историята - това е един силен сантимент за всеки българин, но стана ясно, че историята като послание не говори нищо на нашите евроатлантически партньори, поради което бе направено частично надграждане на подхода към Р Северна Македония. България обърна своето внимание към правата на човека", припомни той.

В този подход България намери един съюзник, на когото все още не се обръща необходимото внимание, а това са самите македонски българи. Те повдигнаха въпроса, че са дискриминирани, маргинализирани, "техните деца дори не смеят да ходят на училище, тъй като са подигравани, сочени с пръст и от съученици, и от учители, поради което те се обърнаха към българския държавен глава и обясниха всички тези нарушения", отбеляза Ташев.

Техните искания намериха отклик и за пръв път преди два месеца в Словения президентът Радев много ясно формулира българските цели - т.нар. "Подход 5+1".

Правата на човека са поставени в центъра на нашите цели, каза Спас Ташев и допълни, че държавите, в чийто дневен ред беше членството на Северна Македония в ЕС, започнаха да проявяват някакво разбиране към нас.

"Мисля, че Скопие при такъв подход няма възможност да маневрира встрани, тъй като няма как да откаже да изпълни исканията".

Зоран Заев, премиерът на Република Северна Македония в оставка, не отрича, че в страната има българи, но той обещава, че права ще им бъдат дадени, когато страната му стане член на ЕС. Това е поредният дискриминационен подход, разкри Ташев.

Той коментира и факта, че Република Северна Македония води медийна война, финансирана от правителството в Скопие, която тиражира неверни информации за България. "Едно от условията, които България поставя, е да се спре езикът на омразата".

Доц. Ташев е категоричен, че и по темата "история" страната ни не само няма да отстъпи, но и предстои надграждане.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богомил Манчев, "БУЛАТОМ": Рекордната компенсация към бизнеса за скъпия ток не е достатъчна
Богомил Манчев, "БУЛАТОМ": Рекордната компенсация към бизнеса за скъпия ток не е достатъчна
Реал Мадрид продължи серията си след два гола на Бензема
Реал Мадрид продължи серията си след два гола на Бензема