НОВИНИ

Българската партия в РСМ: България да не сменя позицията си, докато българите в РСМ не получат равноправие

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 18.12.2021
9485
Чете се за: 03:12 мин.
Балкани
Слушай новината

През седмицата премиерът Кирил Петков в интервю за "Файнейшъл таймс" обяви, че България ще предложи нов процес на Република Северна Македония, който ще разгледа историческите и бизнес отношенията между двете страни в рамките на шест месеца и ще прекратим възпрепятстването на Скопие за членство в Европейския съюз. Контрапункт на премиера беше интервюто на президентът Румен Радев пред "Юроактив", в което той заяви, че напредъкът на Република Северна Македония не се определя със срокове, а с резултати и поиска страната да промени конституцията си и да запише българите наравно със сърбите, турците, албанците и македонците.

Според нас тази позиция на България, която има в момента, не трябва да бъде променяна в бъдеще, докато българите в РСМ не получат своето равноправие, не бъде променена конституцията, не бъде вкарана тази малка думичка "българи" в самата конституцията. Това коментира в студиото на "Говори сега" председателят на българската партия в РСМ "Граждански демократичен съюз" Петър Колев.

"Защото това, ако се случи, ще бъде уникален не само европейски, но и световен парадокс, защото България ще жертва или възприеме явлението на потъпкване на човешките права на собствените сънародници в РСМ, а за сметка на това ще даде възможност на други хора, които правят това, да се възползват от допълнителни човешки права, каквито са примерно свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС", коментира Петър Колев.

Според Колев държавният глава Румен Радев и премиерът Кирил Петков ясно са формулирали пред европейските страни какво очаква България. Той бе категоричен, че процесът за евроинтеграция се води от резултатите, а не от срокове. Спорните точки в двустранните отношения между България и Република Северна Македония могат да бъдат решени с диалог, допълни Колев.

На въпроса кой има полза от това да се представят нещата по обратния начин и да се внуши пред Европа, че няма никакъв проблем в РСМ с правата на българите, Петър Колев заяви:

"Македонското правителство е отделило на 30 млн. евро за сериозна международна кампания, клеветническа при това, и срещу България, но и срещу българите в РСМ".

Председателят на българската партия посочи още, че ще поиска среща с новоизбрания министър-председател Кирил Петков, на която въпросите за равноправието на българите в Република Северна Македония да бъдат обсъдени.

Подробности вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Присъственото обучение след тест за ковид продължава и след зимната ваканция
Денков: Присъственото обучение след тест за ковид продължава и след зимната ваканция
Диана Петкова не успя да влезе във финала на 100 метра съчетано плуване
Диана Петкова не успя да влезе във финала на 100 метра съчетано плуване