НОВИНИ

Лекари от Добрич спасиха 12-годишно дете след тежък масивен инсулт

bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 18.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари от болницата в Добрич спасиха живота на 12-годишно дете. Малкият Христо постъпва в Спешното отделение в критично състояние, след като е получил масивен инсулт. Детето прекарва 10 дни в кома и вече започва да се възстановява.

Майката на Христо все още е в стрес от преживяното, но е безкрайно благодарна на лекарите от педиатричното отделение на добричката болница.

"Благодаря им, каквото направиха по силите си, го направиха, с малко рехабилитация той ще се оправи", заяви Иванка Иванова, майка на Христо.

Лекарите са изумени, когато откриват, че малкият пациент е с тежък инсулт.

"Не беше трудно да го диагностицираме, въпросът беше след това. Аз специално бях леко уплашен, вече съм свикнал да виждам всички заболявания, не съм виждал подобно състояние", допълни д-р Йовчо Йовев, началник на Отделение по педиатрия в МБАЛ-Добрич.

Следва консултация с педиатри и невролози от университетската болница във Варна. Междувременно детето изпада в кома и се налага още по-интензивно лечение.

"Нашето щастие е, че в рамките на около 10 дни успяхме да видим една бавна, но системна тенденция към подобрение, докато успяхме напълно да изведем детето от комата, която беше", добави педиатърът д-р Кристина Желязкова.

"Всеки ден аз съм до леглото на пациента и виждам как той се развива, как проявява реакции, чувствителност, напредък. Лекарят трябва да проявява дистанция, но Христо е просто едно слънчице", каза още д-р Мирена Николова, специализант педиатър.

Детето е имало сърдечно заболяване след раждането си, но е преминало успешна операция и лечение и според лекарите това няма връзка с инсулта. Сега, за да се възстанови напълно, детето се нуждае от продължителна специализирана рехабилитация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ски сезона в Банско и Боровец
Откриха ски сезона в Банско и Боровец
Диана Петкова се класира на полуфиналите на 100 м съчетано плуване
Диана Петкова се класира на полуфиналите на 100 м съчетано плуване