НОВИНИ

Откриха ски сезона в Банско и Боровец

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
13:11, 18.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Банско официално откри зимния ски сезон. Заради мерките, наложени срещу COVID-19, не бяха предвидени ски състезания, за да се избегне струпването на хора.

Тържествена част от церемонията бяха местните детски школи по ски, които се спуснаха по централната писта в курорта - "Томба".

На церемонията присъства и министърът на туризма Христо Проданов. 

"В Банско ми се струва чудесно. Виждате имаме много добри условия за ски. Имаме над метър и половина сняг. Така че това е съобщение до всички скиори да заповядат", призова Христо Проданов, министър на туризма.

Първите решили да изпробват пистите са на същото мнение

"С трепет, щом в 4.00 ч. тръгнахме от София и 7.00 ч. сме тук с трепет да отворим новия сезон и да се нарадваме на тоя сняг. Отдавна не е имало такъв сняг", казва Александър Шулев, турист.

Цените в Банско остават на нивото си от миналата година до 26 декември. След това обаче те ще бъдат повишени с около 12%.

"От днес до 26-и цените са на цена от миналата година. Тоест 70 лв. за възрастни и съответно по-надолу съобразно възрастта. А от 27-и вече минаваме с 12% увеличение", обясни Иван Обрейков, мениджър на концесионера.

С отлични условия започна и сезона в Боровец. Въпреки че разходите на бизнеса са по-високи, заради повишените цени на електроенергията, от курорта очакват силен сезон.

"Зимният туризъм принципно е по-скъп. Разходът за енергийните източници нарасна многократно, но ние винаги се опитваме да бъдем с една балансирана ценова политика. Така че към крайния клиент да не отива цялата тежест. Мисля, че съвсем разумно цените се движат с леко увеличение с 10 - 20%", посочи Благовеста Томова, директор на хотел.

След Коледа цените на лифт картите също ще бъдат повишени.

"Цените на картите съвсем естествено ще има завишение, но след 26-и, дотогава като жест към нашите най-нетърпеливи гости спазваме миналогодишните цени от днес до края на коледните празници", обясни Мария Шейнова.

Тази година Боровец ще посрещне най-много гости от Великобритания, а след тях се нареждат българските туристи.

"В Боровец е евтино, пистите са прекрасни, хората са мили, инструкторите са великолепни. Всички тук са приятелски настроени. Когато дойда тук се чувствам свободен", споделя Крис Джоунс, турист от Великобритания.

Освен скиори и сноубордисти на пистата имаше и много деца.

"Определено има интерес. Родители са заинтересовани техните деца да бъдат сред природата и да карат", каза Емил Шуманов, ски учител.

В хотелите и ресторантите ковид мерките остават в сила - допускат се само посетители със зелен сертификат.

Репортери: Али Мисанков и Светозар Костадинов



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годжа спечели спускането във Вал д'Изер и поведе в генералното класиране
Годжа спечели спускането във Вал д'Изер и поведе в генералното класиране
Лекари от Добрич спасиха 12-годишно дете след тежък масивен инсулт
Лекари от Добрич спасиха 12-годишно дете след тежък масивен инсулт