НОВИНИ

Кабинетът "Петков": Първите стъпки на 99-ото правителство

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 18.12.2021
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

134 от депутатите казаха "да" на новото правителство. Кабинетът получи подкрепа от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". По време на заседанието новият министър-председател обяви каква ще е първата издадена от него заповед.

"Всеки в МС съвет трябва да има зелен сертификат", заяви Кирил Петков, министър-председател на Република България.

Служебният премиер Стефан Янев предаде властта на новия министър-председател Кирил Петков на церемония в Министерския съвет.

Ексклузивно пред БНТ: Първо интервю на премиера Кирил Петков

В интервю за БНТ Кирил Петков посочи цената на тока и повишаване на процента ваксинирани като първите оперативни приоритети на кабинета.

"Първото нещо, което ще трябва веднага да направим, това не е само ролята на изпълнителната власт, но съвместната работа с парламента, това е цената на тока. Ние знаем, че това е огромен проблем, той не е лесно решим. Другото нещо, което не е толкова популярно, но ще ме чувате в следващите дни непрекъснато да го говоря - вече над 3,6 милиарда човека на тази планета са се ваксинирали. Няма страна в Европа, в която нивото на ваксинация да не е 70%", каза премиерът Кирил Петков.

"Ако успеем всички ние да решим, че ще бъдем с нивата на средноевропейските нива по ваксинация и това ще бъде доброволно, това ще бъде през информираност, през убеждения, а не задължително, ние ще можем да пуснем икономиката си да работи свободно", поясни Петков.

Ден по-късно обаче от Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха проект за увеличение на нощната тарифа на електроенергията с 20% и възможен скок на парното с близо 30% след Нова година. Новият енергиен министър Александър Николов критикува регулатора, че решенията не са публични и прозрачни.

"Дори текущите решения, моето мнение е, че трябва да бъдат коментирани и обосновани с всички засегнати страни", каза Александър Николов, министър на енергетиката.

Парламентът наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно

По предложение на ГЕРБ-СДС парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, водата и парното. Според него те трябва да останат на нивата от 1 януари тази година. Предложението получи подкрепата на всички без ДПС.

"Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата на 1 януари 2021 г.", заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова - ГЕРБ.

"Колеги, радвам се, че опозицията разсъждава отговорно. Радвам се, че мислите за българските граждани, затова мога да ви уверя, че ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум", посочи Тошко Йорданов от ИТН.

Депутатите приеха нов мораториум на цените на тока и парното

Оказа се, че гласуваният мораториум е невъзможен, защото цените в началото на годината са били по-ниски от настоящите. Депутатите решиха да направят мораториума срочен като той влиза в сила от 16 декември и важи до 31 март 2022 г., при сега действащите цени. Новият мораториум ще ограничи работата на КЕВР. Комисията ще може да определя само цените на природния газ. Против отново се обявиха от ДПС и синдикатите.

"Наблюдаваме продължение с главно "п" на порочните практики на ГЕРБ през последните 15 години, а промяната с главно "п" е към по-лошо", каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

"По-голямата част от българските граждани няма да имат възможност да си плащат цената на тока, ако останат нещата такива, каквито са в момента", обясни Борислав Гуцанов от БСП.

Междувременно България препотвърди позицията си, че Република Северна Македония не е готова да започне преговори с Брюксел за членство в Европейския съюз. За разлика от Албания.

В петия ден от работата на новия кабинет заповедта за задължителен зелен сертификат за служителите на Министерския съвет стана факт. От 7 февруари 2022 г. работещите в сградата ще се допускат вътре само ако са ваксинирани, преболедували COVID-19 или имат наличие на антитела. Възможност за достъп ще имат и тези, които покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус. Заповедта не важи за гостите и журналистите.

Парламентът ще е във ваканция от 29 до 31 декември.

Репортер: Паулина Найденова

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Аверини получиха утешителни медали заради Токио 2020
Сестри Аверини получиха утешителни медали заради Токио 2020
И четиримата ни боксьори на финал в Сърбия
И четиримата ни боксьори на финал в Сърбия