НОВИНИ

Богомил Манчев, "БУЛАТОМ": Рекордната компенсация към бизнеса за скъпия ток не е достатъчна

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 23.12.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Обявената рекордна помощ като компенсация към бизнеса заради скъпата електроенергия категорично не е достатъчна. Това коментира в "Денят започва" Богомил Манчев, председател на УС на "БУЛАТОМ".

Безконтролното увеличаване на цената на газта и увеличаването на емисиите не може да бъде прогнозирано и да се знае какво ще се случи и дали компенсациите ще са ок, смята Манчев.

За мен най-пострадалите са т.нар. нестопански обекти, които са на свободния пазар - болници, училища, читалища, общински съвети, за тях не знам какви ще са компенсациите. 200 милиона са отделени за топлоенергия и надявам се, че ще отидат точно за тези учреждения, заяви експертът.

Докато са гласували онзи ден с какви пари ще компенсират, газът се увеличи с 30. Има много производства, които са пряко зависими от днешната цена и всички тези бързоконсумативни продукти зависят от днешната цена, допълни Манчев.

Според него правителството трябва да реши откъде ще използва толкова много пари, като е редно те да не са само от АЕЦ "Козлодуй".

Всеки ден трябва план колко пари ще се връщат обратно към тези, които не могат да платят енергията си, допълни Манчев.

Държавата отпуска 1 млрд. и половина в подкрепа на бизнеса заради рекордните цени на тока

Той обясни, че ние вече нямаме никакъв избор - трябва да направим АЕЦ "Белене" и 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради т.нар. пътна зелена карта. До 2050 г. трябва да направим беземисионна икономиката си, най-вероятно никой няма да успее да го направи, но това е голямата цел, смята експертът.

Според Манчев у нас трябва да се правят много ВЕИ-та, тъй като се очаква да се появят над 1000 мегавата слънце в инсталирани мощности.

Депутатите приеха нов мораториум на цените на тока и парното

Относно наложения мораториум върху цените на тока, водата и парното до март 2022 г. той заяви, че това е един от начините на решаване на проблема с високата цена.

Но трябваше да може да се направи много бърза преценка на енергийно бедните семейства. Смятам, че трябваше да подкрепим тях не като им дадем пари, а количество енергия, което да ползват и държавата да я плати.

Естествено, че след мораториума ще се събудим с много по-високи цени, защото се е натрупал този дефицит, подчерта Манчев.

Надяваме се, че цената на газта ще се поуспокои догодина по това време, цената на електроенергията ще започне да пада през второто тримесечие на годината заради снеготопенето, обясни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов: Щангите имат реален шанс да останат в олимпийското семейство
Иван Иванов: Щангите имат реален шанс да останат в олимпийското семейство
Доц. Ташев, БАН: Правата на човека са в основата на исканията ни към Скопие
Доц. Ташев, БАН: Правата на човека са в основата на исканията ни към Скопие