НОВИНИ

Достатъчни ли са компенсациите заради високите цени на тока - реакциите на бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 21.12.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Компенсациите за бизнеса са недостатъчни. Това смятат от Асоциацията на индустриалния капитал за мерките срещу високата цена на тока, които правителството обяви днес. Хотелиери също подкрепят тази позиция.

Атанас Карагеоргиев е собственик на хотели на морето. Постоянно повишаващата се цена на тока вдига разходите на бизнеса му 2 пъти и половина, а обявените днес мерки за него са недостатъчно и временно решение.

"Не можеш да кажеш понеже токът поскъпна от пакет 45 - 50 евро да го направиш 150, няма как. Решава ни проблема доколкото хората, които са решени да си пазят персонала, да могат да плащат енергията, която се консумира в офисната част. За сериозна работа не може да се мисли", заяви Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели.

Определените от правителството средства за подпомагане на бизнеса са точно половината от реално необходимите, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал. В същото време печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 4-те месеца, в които мерките трябва да работят, е над 2 милиарда лева.

До края на март ще има компенсации за бизнеса заради високата цена на тока

"Категорично има достатъчно пари за по-висока сума - обща, за компенсации и затова е необходимо да се промени формулата за компенсация като отпадне това ограничение не повече от 30 процента от пазарната цена да е компенсацията", допълни Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В противен случай работодателите прогнозират още проблеми за икономиката.

"При тази схема за компенсиране много предприятия ще спрат. Тя е по-лоша, в по-малка степен отговаря на останалите цени, отколкото даже недостатъчната компенсация през октомври и ноември", каза още Васил Велев.

От Асоциацията на индустриалния капитал очакват правителството да преразгледа решението си.

Репортер: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов заяви, че Конгресът през март ще бъде изборен
Бербатов заяви, че Конгресът през март ще бъде изборен
Марица с ново поражение в Шампионската лига
Марица с ново поражение в Шампионската лига