НОВИНИ

Енергийният министър: Има 15% ръст на произведената електроенергия, системата не е нестабилна

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 23.12.2021
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

България в целия регион до Унгария и за всички съседни държави, цената е относително еднаква и така ще бъде, тъй като сме единен пазар. Добрата новина е, че всъщност колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така. Има 15 % ръст през последната година на произведената електроенергия, а реално в България консумацията е нараснала с 4 %, което е един доста добър показател за сравнение с реалния ръст на БВП. Това съобщи в студиото на "Денят започва" министърът на енергетиката Александър Николов.

Фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави, допълни министър Николов.

Държавата отпуска 1 млрд. и половина в подкрепа на бизнеса заради рекордните цени на тока

По повод недоволство на индустрията, че правителството слага таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви:

"Всичко възможно, което може да се направи в разумни рамки е взето като мярка. Съвсем нормално е да има по-високи очаквания от бизнеса, но мисля, че се постига нормален баланс. Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа", каза енергийният министър Александър Николов.

По думите му причината да има таван е, че трябва да има прогнозираност в бюджета, но и таванът подсигурява и елемент на заинтересованост и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да наблюдават цените, така че да подпомагат да не се стига до такива пикове в България.

Той допълни, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки:

"Олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа - а за целия мост - от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси до реализация на самия проект и реално драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса", поясни министър Николов.

За да започне да се балансира по-добре системата ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи, допълни енергийният министър.

Допълни, че не се обмислят компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ тъй като локалният бизнес, който използва природен газ, тази цена е значително по-ниска от цените на съседни държави и средните в Европа.

Николов не коментира в детайли наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока заради разделението на властите в страната. Каза, че това не е голям проблем, но ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

Министър Николов заяви още, че наложеният мораториум не застрашава "Топлофикация-София" от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство.

"Топлофикация-София" е тема, която е неглижирана в рамките на 10 години и повече. Тя е близо до технически фалит, това не означава, че дружеството ще спре да функционира и не означава че софиянци ще имат затруднения с получаваната услуга, а означава, че е крайно време да се вземат мерки от всички заинтересовани страни", посочи министърът.

По отношение на ТЕЦ "Марица Изток-2" функционирането на предприятието е много добро, но се очаква то да оптимизира дейността и разходите си.

Колкото до новината, че дружеството спира да финансира футболен клуб "Берое", министърът коментира:

"Говорим за 5 млн. лв. минимум годишно, които идват за сметка на дружество, което обслужва цялата енергийна система. Няма никаква логична причина, не мога да намеря директна връзка между футбол и енергетика, дружество, което е с огромни дългове да отделя някакъв формат на социална или спортна дейност. Това може да се случва единствено, когато показва достатъчно добро финансово здраве", каза министърът.

"Ако се подпомага какъвто и да е вид спорт, това не трябва да е за сметка на други. Дори държавата или БФС да вземат решение определени дружества да дотират спортна дейнсот, това трябва да е за всички, а не преференциално избрано", допълни министър Николов.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Коледно матине" е музикален акцент в празничната програма на БНТ
"Коледно матине" е музикален акцент в празничната програма на БНТ
Възможни са затруднения в работата на електронния портал на МВР
Възможни са затруднения в работата на електронния портал на МВР