НОВИНИ

Кирил Петков: Добавка от 75 лв. за пенсионерите, които се ваксинират

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 23.12.2021
7291
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Започваме програма, според която всеки пенсионер, който реши да се ваксинира или вече се е ваксинирал на база три дози, ще получи ковид добавка от 75 лв., обяви министър-председателят Кирил Петков. Той направи изявление пред медиите по повод новите икономически стимули за ваксинация.

Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка, обяви Петков. Програмата се отваря от началото на януари до 30 юни.

Ето и условията на програмата:

  • пенсионерите, които не са ваксинирани въобще - ще получат 75 лв. след първата доза;
  • ваксинираните с две дози - ще получат добавката от 75 лв. ако сложат трета доза.
  • вече сложилите три дози - ще получат 75 лв., когато тръгне програмата.

Подробности вижте в прякото включване на Александър Марков

Надеждите са, че ако до началото на февруари ваксинираме допълнително 300 000 души над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата ковид вълна с един много осезаем процент, допълни премиерът.

Статистиката за ковид ваксините я прави една от най-ниско рисковите ваксини, каза Петков и съобщи, че се водят разговори с личните лекари, които трябва да разясняват тази подробност на своите пациенти.

Снимки: БГНЕС

Това ще бъде доброволна мярка, съпроводена от силна информационна кампания. Всеки има отговорност върху собственото си здраве, подчерта Петков.

"От индивидуалните решения на всеки един от нас зависи дали в следващите месеци отново ще имаме препълнени болници, дали държавният бюджет ще изхарчва ужасно много пари в лечение на ковид пациенти, дали хора с други болести ще могат да отидат до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно и дали нашите близки ще бъдат здрави".

"Време е да запретнем ръкави и да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а една нормална европейска държава със средни нива на ваксинация", призова Петков.

Гледайте цялото изявление тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юридически хватки отнеха на България Eвропейското по вдигане на тежести
Юридически хватки отнеха на България Eвропейското по вдигане на тежести
Оклахома Сити надви Денвър за трета поредна победа
Оклахома Сити надви Денвър за трета поредна победа