НОВИНИ

Белгия затваря всичките си ядрени реактори до 2025 г.

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 23.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Белгия затваря ядрените си централи до 2025 година, но не изключва продължаването на живота на два реактора при необходимост. Решението беше обявено след трудно споразумение в седемпартийната управляваща коалиция. Страната ще инвестира 100 милиона евро в рамките на четири години за изследвания в областта на нови ядрени мощности, основно Малки модулни реактори, при възможно сътрудничество с Франция и Нидерландия.

Правителството на Белгия си беше поставило срок да реши бъдещето на ядрената енергетика до края на тази година. Компромисът дойде след месеци преговори и спорове. Зелените настояваха за спазване на закон от 2003-та за отказ от атома, френско-езичните либерали искаха удължаване живота на двата най-нови реактора. Премиерът не изключи някои мощности да останат в действие и след 2025 година, но определи тази възможност като "малко вероятна".

"Демонтирането на нашите ядрени централи и управлението на тяхното гориво е един от най-продължителните, скъпи и трудни проекти. Трябва да приложим принципа "замърсителят плаща", заяви Тине ван дер Стратен- министър на енергетиката на Белгия.

Цената на процеса до зелена поляна е 14 милиарда евро. Белгия разполага с две ядрени централи с общо седем реактора. Мощностите се управляват от френски оператор и произвеждат близо половината от електроенергията в страната. За решение за заместващи мощности кабинетът трябва да изчака до 15 март. Тогава ще стане ясно дали ще получи разрешение за работа победителя в търг за изграждане на газово-електрическа централа северно от Брюксел. Правителството ще работи и по зелена енергия и съвременни ядрени технологии.

"Слушали сме много за Малките модулни реактори, но ще направим нашия избор като останем отворени за всички технологии. Вече сме го правили по отношение инвестициите във водород. Ясно е, че Малките модулни реактори са по-малки и по-сигурни от сегашното поколение".

Фактическата раздяла на Белгия с атома ще започне със затварянето на първия реактор на 1 октомври догодина. Цялостното извеждане на мощностите от експлоатация, включително отстраняването на радиоактивните субстанции и разрушаването на сградите, трябва да приключи през 2045-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оклахома Сити надви Денвър за трета поредна победа
Оклахома Сити надви Денвър за трета поредна победа
Шестима пострадаха при взрив в завод в Турция
Шестима пострадаха при взрив в завод в Турция