НОВИНИ

Кабинетът предлага 60 лв. ковид добавка за пенсионерите до юни 2022 г.

Александър Марков
от Александър Марков
20:36, 22.12.2021
7434
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

По 60 лева ковид добавка за пенсионерите до юни 2022 година предлага правителството. Това обяви премиерът Кирил Петков след края на заседанието на кабинета, на което стана ясно, че бюджетът е с повишени приходи от милиард и 200 милиона лева. Основният източник на по-високите приходи е повишената данъчна събираемост, обясни финансовият министър Асен Василев.

Със серия свои решения и предложения правителството на своето заседание отпусна и предложи на Народното събрание да планира помощи, социални разходи и антикризисни мерки за над един милиард лева.

Заради преизпълнението на данъчните приходи кабинетът предложи на НС да бъдат отпуснати стотици милиони левове за ковид добавка за пенсионерите, помощ за бизнеса заради високата цена на електроенергията и природния газ. Други 160 млн. лв. отиват за антикризисни плащания.

Бюджетът е събрал над 1,2 млрд. лв. повече тази година от данъци. Затова кабинетът предложи на НС: 750 млн. от тях да отидат за добавки за пенсионерите.

"Нашето предложение е за 750 млн. допълнителни ковид добавки към пенсиите, както и 450 млн. за допълнителна енергийна помощ към бизнеса", заяви премиерът Кирил Петков.

Добавките ще бъдат в размер на 60 лева и ще бъдат изплащани до края на юни 2022 година.

"Тъй като в коалиционното споразумение има ангажимент в следващите шест месеца да бъде преразгледана структурата и начина на формиране на пенсии, и въобще пенсионната реформа, която е с дълги години отлагана, идеята е да се запази структурно системата, както е в момента, с приетите промени, които влизат в сила от 25 декември, плюс тези 60 лева ковид бонус до края на юни", допълни министърът на финансите Асен Василев.

От 25 декември коефициентът на всяка година осигурителен стаж става 1,35 на 100.

Кабинетът реши още от 25 декември социалната пенсия за старост от 148 да стане 170 лева. Мярката ще засегне 69 000 пенсионери.

"Даваме 60 млн. към въздушните превозвачи. 40 млн. за тестове - нещо, което е много важно. Особено за следващите няколко месеца, когато се очакват поредни вълни", добави Кирил Петков.

Кабинетът отпусна 2,6 млн. лв. за Летище Русе, което да започне да функционира и 54 млн. лв. за медиците на първа линия.

"Успяваме да даваме на НС да разпредели допълнителните приходи. Вместо както в миналото е било традиция МС да го решава, този път даваме възможността НС да го определи по най-добрия начин", поясни Кирил Петков.

Той коментира и позицията на военния министър Стефан Янев, който във Фейсбук публикация обяви, че на този етап няма аргументи за разполагане на допълнителни сили на НАТО в България заради ситуацията около Украйна.

"Ние сме и ще бъдем активен член на ЕС и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля. Едновременно с това пак искам да подчертая, че ние наистина вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката и на ЕС, и в областта на източната ни граница, е максимално използване на дипломатичен път и на мирни средства. Това е българският интерес да нямаме в съседство военно положение. Но пак искам да е ясно, че ние ще бъдем и сме активен член на ЕС и НАТО", каза още Кирил Петков.

Той повтори, че България има интерес ситуацията около Украйна да намери дипломатическо разрешение.

С решение кабинетът предлага на НС определени разпоредби от бюджета за 2021 година да важат до края на март 2022 година. Причината - че поради обективно стекли се обстоятелства макросметката за догодина няма да бъде приета преди началото на новата бюджетна година. По закон ще бъдат изразходвани една дванадесета от бюджета за тази година до приемането на новия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се 200 000 работници, кои са най-желаните специалисти?
Търсят се 200 000 работници, кои са най-желаните специалисти?
МВР предупреждава: Крадци дебнат в градския транспорт
МВР предупреждава: Крадци дебнат в градския транспорт