НОВИНИ

За какво да внимаваме, когато пазаруваме - проверки на магазини и пазари

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 22.12.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на хигиената и качеството на предлаганите стоки в магазини, пазари, тържища и заведения. Кампанията ще продължи до 3 януари.

За коледната трапеза Лиляна Бабанова винаги купува продукти от познати търговци.

"И разчитам, че тук е по-чиста продукцията, не е така като в големите блокове, промишлено бутат препарати", заяви Лиляна Бабанова.

Росен Атанасов пък предпочита големите търговски вериги.

"Качеството е добро, обслужването също", допълни Росен Атанасов.

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните вече втори ден проверяват всички търговски обекти, в които се предлагат храни, за да са спокойни потребителите, че за празниците ще имат качествени продукти на трапезата.

"Това, което ще следят инспекторите при контрола в обектите, е произходът на стоките, които се предлагат на потребителите, дали същите тези стоки са правилно съхранени, дали са в срок на годност, хигиената в обектите и на персонала", добави д-р Калина Милушева, началник отдел "Контрол по храните" към ОДБХ-Благоевград.

Инспекторите съветват да преглеждаме етикетите на продуктите, които купуваме.

"Практика е например в много от обектите в края на срока на годност остават 1 - 2 дни да се намалява цената. Когато видят по-ниска цена и решат да си купят някакъв продукт нека да видят докога е годен, да не се окаже, че си го купуват днес за коледната трапеза, а дотогава срокът да е изтекъл", каза още д-р Калина Милушева.

От началото на кампанията в Благоевградска област са проверени над 30 обекта, като сериозни нарушения не са открити. При съмнения за нередност всеки може да подаде сигнал на горещия телефон, обявен на сайта на агенцията.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха изчезнал на Витоша турист след повече от 24 часа в снега
Откриха изчезнал на Витоша турист след повече от 24 часа в снега
Ваксинирането на деца започна и в София, имунизации се правят на 4 места
Ваксинирането на деца започна и в София, имунизации се правят на 4 места