НОВИНИ

МВР предупреждава: Крадци дебнат в градския транспорт

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 22.12.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Засилени мерки за празничните дни. Пътните полицаи ще контролират трафика в натоварените участъци и курортите, а цивилни полицаи ще проверяват моловете, магазините и площадите, на които се струпват хора. От МВР отчитат намаляване на битовите кражби тази година и промяна в местата, на които действат джебчиите.

Моловете вече не са предпочитано място от джебчиите. Все по-често крадците дебнат в градския транспорт. Най-често кражбите стават при качване или слизане от превозното средство.

Шура Братанова е обирана в трамвай 22. Разбира, че от чантата ѝ липсват вещи, когато се прибира вкъщи.

"Три-четири млади жени. Много добре облечени. Държиш си чантата. Те режат, взимат портмонето и си предават по своя начин на един, на друг, на трети, на пети", разказва Шура Братанова.

Тази година кражбите са намалели с близо 14%, спрямо същия период през 2020 г. Сред задържаните има откраднал 700 000 лв. От полицията съветват да не се оставят пари и бижута в дома, ако там няма никой по празниците.

"Металните каси в домовете на 99% представляват лесна плячка за кражба. Призоваваме и фирмите - да не се съсредоточават големи суми в търговските обекти, да се прави по-често инкасо. Ще има цивилни служители на полицията на всички места, където се очаква струпване на граждани като молове, магазини, църкви, площади", обяви Димитър Димитров от ГД "Национална полиция".

Допълнителни екипи на "Пътна полиция" ще контролират трафика на 23, 24 и 31 декември, за да не се образуват тапи.

"Успоредно с тях са предвидени полицейски екипи, които да се движат в транспортните потоци и да извеждат водачи на превозни средства с неадекватно и опасно поведение на пътя", обясни Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

Проверки ще има и за нерегламентирана продажба и употреба на пиротехнически средства. Глобите при нарушение са от 500 до 2000 лв.

"Ще се следи за забрана на употреба на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения", каза Емил Ангелов от сектор "Контрол на общоопасните средства", ГДНП.

През последния месец от пожарната са направили над 1500 проверки на условията за евакуация и гасене на пожар. В заведения и храмове в страната са установени 300 нарушения и са съставени 10 акта.

"Гражданите да не оставят без наблюдение включени в електрическите мрежи коледните украси", призова Георги Толин, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

От полицията призовават при подозрения за престъпление да не се стига до саморазправа, а да се потърси помощ на 112.

Репортер: Паулина Найденова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист продължи победната серия и надви Черноморец в Самоков
Рилски спортист продължи победната серия и надви Черноморец в Самоков
Откриха изчезнал на Витоша турист след повече от 24 часа в снега
Откриха изчезнал на Витоша турист след повече от 24 часа в снега