НОВИНИ

ДБ и ИБГНИ искат конкретика за състава на кабинет на "Има такъв народ"

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:15, 28.07.2021
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Обрат в преговорите за излъчване на правителство от "Има такъв народ". "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" настояват за повече конкретика и споразумение преди да дадат подкрепата си.

Те настояват да видят и имената на новия проектокабинет. От "Има такъв народ" заявиха, че ще съобщят името на премиера, когато получат мандат от президента. Имената в кабинета няма да са ясни до края на седмицата.

В остра декларация от парламентарната трибуна Христо Иванов даде да се разбере, че от "Демократична България" са недоволни от факта, че вече близо седмица се водят разговори, без конкретика и без постигане на споразумение. ДБ и ИБГНИ настояват за ясни гаранции, че в предложеното от "Има такъв народ" правителство няма да се усеща влиянието на ГЕРБ и ДПС. От БСП заявиха, че са доволни от разговорите досега, защото се постига съгласие по обсъжданите теми.

"Демократична България" втвърдиха тона. Христо Иванов обяви, че ще положат усилия за излъчване на правителство от "Има такъв народ", но не на всяка цена. Готови са както да са опозиция, така и за нови избори. Показа, че не приемат факта ДПС да участват в разговорите.

"За нас ще бъде много важно това правителство да има много ясен ангажимент, програмен, с няколко теми, които са свързани с възможността да освободим от корупцията българската държава. "Ние ще очакваме системно споразумение или едно споразумение, което ясно да конфигурира подкрепата за това управление, така че то да може наистина да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. Ние сме готови да разгледаме и всички останали опции, включително да бъдем опозиция от "Демократична България", заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Мустафа Карадайъ веднага реагира на думите на Христо Иванов.

"Вашата немощ не се опитвайте да я криете пак с анти ДПС реторика. Вие търгувате и рекетирате всяка власт. Вие сте част и сте продукт, и включително естествено и заложник, на една организирана олигархично-медийна-НПО-политическа група. Ние призоваваме чрез диалог между парламентарните групи да определим националните приоритети, да възстановим държавността, нормалността в политиката и демокрацията в България", отговори от трибуната Карадайъ, председател на ДПС.

И от "Изправи се БГ! Ние идваме" се присъединиха, че ще подкрепят правителство, в което ГЕРБ и ДПС нямат влияние.

"От опит знам, че когато започнат декларацииите от парламентарната трибуна, разговорите за създаване и за подкрепа на правителство, не вървят", каза Мая Манолова, председател на ИБГНИ.

От "Има такъв народ" заявиха, че преговорите продължават и скоро ще са готови с кандидати за министри и премиер. Но не уточниха кога. Ясно е, че няма да е до петък.

БНТ: Готови ли сте да подпишете споразумение?

"Не сме разсъждавали по този въпрос въобще.Не случайно имахме разговори, които продължават на експертно ниво и както вече казахме, нещата, които трябва да бъдат научени от хората, които са заинтригувани от тези неща и трябва да ги знаят, те се комуникират там на тези места и с тези хора", коментира Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

"Демократична България" и ИБГНИ проведоха среща в парламента на тема правителство. Според тях кабинетът трябва да бъде внимателно подбран от хора, които привличат доверие, но не повдигат въпроси. Смятат, че трябва да се направи усилие в редовното правителство да се привлекат служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, защото се ползват с голяма обществена подкрепа.

"Трябва да можем да кажем на нашите избиратели за какво сме гласували. Ние не можем просто да гласуваме за така да се каже някакви зайци извадени от цилиндър, които са поставени и се казва - или гласувайте, или отиваме на избори. Не е това конструктивен начин да се подхожда", каза Христо Иванов.

"Нашата днешна среща и изявление с "Демократична България", нека бъдат разчетени като една червена лампичка, че ние няма да подкрепяме на всяка цена и няма да си позволим да излъжем хората от протестите, българските граждани, които имат огромна надежда наистина да се случи промяна", допълни Манолова.

Лидерът на БСП каза, че досега са провели три експертни срещи с "Има такъв народ" , в които са търсили допирни точки в областта на здравеопазваенто, образованието и социалната политика. Постигнали са съгласие по 15 конкретни теми. Окончателно решение дали ще подкрепят кабинет на ИТН ще вземат, когато видят състава му.

"Ние отиваме с готовата програма и си слагаме на масата приоритетите и си казваме "Искаме да говорим по този, по този и по този въпрос", от другата страна срещнахме разбиране - експертиза, професионално отношение", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Днешната среща между БСП с "Има такъв народ" е на тема икономика. Разговорите утре продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът край Твърдица все още не е овладян
Пожарът край Твърдица все още не е овладян
Мил жест на японците към треньорките на ансамбъла
Мил жест на японците към треньорките на ансамбъла