НОВИНИ

Спор в Народното събрание за състава на бъдещия кабинет

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:04, 28.07.2021
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Преговорите между четирите партии за съставяне на правителство отново са във фокуса на вниманието на групите в Народното събрание. „Демократична България“ излязоха с остра декларация, в която настояха за повече конкретика при експертните разговори.

В остра декларация от парламентарната трибуна Христо Иванов даде да се разбере, че "Демократична България" са недоволни, че вече близо седмица се водят преговори без конкретика и без постигане на споразумение. Недоволни са и от факта, че в преговорите са поканени от ДПС.

"Ако някой иска наистина подкрепата на "Демократична България", ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист или параванче, а истински партньор, за което ние сме готови, и говоря всичко това, защото искам да стане правителство, но искам да стане правителство, което може да трансформира България, моля и се надявам да бъдем чути. За нас ще бъде много важно това правителство да има много ясен ангажимент, програмен, с няколко теми, които са свързани с възможността да освободим от корупцията българската държава", заяви Христо Иванов, председател на "Демократична България".

"Ние ще очакваме системно споразумение или едно споразумение, което ясно да конфигурира подкрепата за това управление, така че то да може наистина да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. Ние сме готови да разгледаме и всички останали опции, включително да бъдем опозиция от "Демократична България", посочи още той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори, че "Демократична България" градят политиката си на базата на анти ДПС говорене.

"Вашата немощ не се опитвайте да я криете пак с анти ДПС реторика. Вие търгувате и рекетирате всяка власт", обърна се от трибуната Мустафа Карадайъ.

"Вие сте част и сте продукт, и включително естествено и заложник, на една организирана олигархично-медийна-НПО-политическа група. Става въпрос персонално за г-н Прокопиев, като олигарх и символ на задкулисието в българската политика, като човек, който, притежавайки медийна и икономическа власт, заграбва политическа власт без да се явява на избори. Ние призоваваме чрез диалог между парламентарните групи да определим националните приоритети, да възстановим държавността, нормалността в политиката и демокрацията в България", каза още той.

Мая Манолова заяви от парламентарната трибуна, че ще подкрепят правителство на промяната, в което не се усеща дългата ръка на ГЕРБ и ДПС.

"От опит знам, че когато започнат декларациите от парламентарната трибуна разговорите за създаване и за подкрепа на правителство не вървят. Хората си представят и очакват това правителство да бъде излъчено от най-голямата парламентарна група, да бъде подкрепена от формациите на протеста и да има ясно разграничение от досегашните практики и от корупционния модел, който беше наложен през последните години или казано с други думи, хората очакват правителство, в което ГЕРБ и ДПС да нямат влияние", заяви Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От "Има такъв народ" заявиха, че преговорите продължават и скоро ще са готови с конкретни имена за премиер и министри, но без да уточняват кога точно.

-БНТ: готови ли сте да подпишете споразумение?

"Не сме разсъждавали по този въпрос въобще", заяви Ивайло Вълчев от ПГ на ИТН.

"Не случайно имахме разговори, които продължават на експертно ниво и както вече казахме, нещата, които трябва да бъдат научени от хората, които са заинтригувани от тези неща и трябва да ги знаят, те се комуникират там на тези места и с тези хора", коментира още Вълчев.

"Не сме получили мандат, за да обявяваме имена. Готовност имаме. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно", допълни той.

Междувременно се проведе среща между "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Темата беше излъчване на правителство от "Има такъв народ". Резултатите от срещата се очаква да станат ясни по-късно днес.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност за хора или имущество при пожара в Твърдица
Няма опасност за хора или имущество при пожара в Твърдица
Ференцварош отново се оказа твърде силен за Милен Гамаков и Жалгирис
Ференцварош отново се оказа твърде силен за Милен Гамаков и Жалгирис