НОВИНИ

Стефан Янев призова партиите да не бягат от коалиция

Александър Марков
от Александър Марков
09:53, 28.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

Служебният премиер Стефан Янев призова партиите, които участват в разговори за съставяне на правителство, да сключат коалиционно споразумение.

Призивът си той отправи в началото на правителственото заседание.

Кратко и ясно служебният премиерът призова да се върви към ясно коалиционно споразумение, тъй като всякакви други форми на подкрепа и договорености би била неясна, според него.

Служебният премиер изрази задоволство от факта, че политическите сили в парламента са възприели приоритетите за борба с корупцията, развитие на икономиката и излъчване на стабилно редовно правителство.

Политическите партии в парламента са припознали призивите за диалог и ефективно взаимодействие, според Стефан Янев, но избягват думата "коалиция".

"Разбирам, че думата "коалиция" е до известна степен натоварена с негативна конотация, в частност и в българската политическа действителност в последните десетилетия, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решение и ясно носене на отговорност от политическите субекти", каза Янев.

Той призова да се търси именно коалиционно решение на разговорите между силите в НС.

"Очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично-коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес".

Необходими са, посочи Янев, спешни действия за развитие на икономиката, борбата с корупцията и демографската криза и преодоляване на дисбалансите между регионите.

"В същото време е необходимо да кажем, че е време от политическо говорене да се премине към политическо действие. Тази готовност и тяхното поведение и действие ще проличи мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение", допълни Янев.

Според служебния премиер, на страната в този момент са необходими предвидимост и ефективност в политическия процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушен е пожарът на сметището в Асеновград
Потушен е пожарът на сметището в Асеновград
Полина Карастоянова: На 30 юли се създава Алианс "Българско Черноморие"
Полина Карастоянова: На 30 юли се създава Алианс "Българско Черноморие"