НОВИНИ

Александър Иванов, ГЕРБ-СДС: Поканихме Рашков да отговори за миграционния натиск по границата

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 28.07.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Слушай новината

Вълнуваме се от охраната на българската граница, от засилен мигрантски натиск, заяви в "Денят започва" Александър Иванов, депутат от ГЕРБ-СДС.

Депутати от коалицията са посетили Харманли и Любимец по сигнали на граждани. Получили са и снимки на групи млади мъже, които се разхождат из Харманли, където има център от отворен тип за настаняване.

"Отидохме и се убедихме, че са бежанци", каза Иванов.

По думите му жителите на града се притесняват, че тези бежанци не се прибират в установеното време в центъра и до късно през нощта седят по паркове и градинки. Ръководството на центъра не е задължено да упражнява контрол за прибирането им, "те не са пъдари", поясни Александър Иванов. Затова и са отправили питане към служебния вътрешен министър Бойко Рашков за миграционния натиск и контрола, който той упражнява.

В Любимец, където центърът е от затворен тип, капацитетът е за 600 души, за последните две седмици са станали 500 настанените. 400 души са заловени в страната и са били транспортирани в лагера в Любимец, подчерта Иванов.

"Този мигрантски натиск се е засилил през последния месец, явно се възобновява Балканският път, който едно забравено понятие в България и в Европа", каза Александър Иванов. Посочи, че охраната по границата е причина, за да заговори отново за мигрантски натиск и възобновяване на Балканския път. Преди физическата охрана на границата, оградата, съоръженията са предпазвали от натиск на мигранти", допълни още той.

Защити построяването на оградата, като посочи, че до преди два месеца тя е вършила работа, щом не се е чувало за мигранти.

За да се потвърдят данните от проверките на депутатите, от ГЕРБ-СДС са поканили Бойко Рашков в петък в Народното събрание за изслушване, за да отговори какво е нивото на миграционен натиск по българската граница.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на туризма: Няма нарушения на плаж "Смокиня", цените отговарят на обявените
Министерство на туризма: Няма нарушения на плаж "Смокиня", цените отговарят на обявените
Стойчо Младенов: Дани Ганчев ми даде пълен картбланш в ЦСКА
Стойчо Младенов: Дани Ганчев ми даде пълен картбланш в ЦСКА