НОВИНИ

Полина Карастоянова: На 30 юли се създава Алианс "Българско Черноморие"

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 28.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Бизнес
Слушай новината

На 30 юли в Златни пясъци ще бъде учреден Алианс "Българско Черноморие" - най-модерната дигитална платформа www.bulgaria-blacksea.com. Това е най-голямото туристическо събитие за годината. Това съобщи в "Денят започва" изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

"Това е начинът, по който съвременният свят говори на международните туристически пазари. Учредява се от най-големите инвеститори по Българското Черноморие", заяви тя и допълни, че подкрепят младия бъдещ министър на туризма, който ще работи за развитието на модерен туризъм у нас. Отказа обаче да каже неговото име.

Карастоянова е категорична, че статуквото си отива във всичките му форми.

Тя коментира сигналите, които потребителите подават, че са им искани нерегламентирани такси за една или друга услуга по Черноморието и изрази надежда, че се касае за единични случаи.

Двете страни, които трябва да имат отношение, да регулират и да предоставят услугата в туризма са от една страна държавата, а от другата - концесионерите. Смятам, че потребителите трябва да бъдат извадени от този триъгълник, който се получава и създава неудобство и негативно отношение. Най-простият начин е с предстоящите промени в законодателството с инициативата на Министерство на туризма и бранша, държавата да поеме целия бранш, посочи Карастоянова.

Тя обясни, че идеята е държавата да плаща концесионните такси на концесионера, а концесионерът ще управлява услугата, за която очевидно държавата няма капацитет и ресурс. Това е международна практика.

"Концесионирането или аутсорсването на определени дейности, за които администрацията няма ресурс или капацитет, е нещо интелигентно и нормално. В целия свят това се прави", каза още тя.

По думите ѝ разликата между стойността на услугите у нас и в Гърция или Турция, например, е, че те са големи пазари и могат да си позволят да предлагат един много конкурентен туристически продукт. България е малък пазар и ние няма да намерим тази вълшебна формула, в която ще предлагаме качествен туристически продукт за малко пари.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев призова партиите да не бягат от коалиция
Стефан Янев призова партиите да не бягат от коалиция
Изненада! Симон Байлс се отказа от многобоя при жените
Изненада! Симон Байлс се отказа от многобоя при жените