НОВИНИ

Сблъсък в НС: ГЕРБ поискаха доказателства за подслушвани, Рашков не огласи имена (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 28.07.2021 (обновена)
Чете се за: 08:47 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал между служебния вътрешен министър Бойко Рашков и бившите управляващи от ГЕРБ. Повод стана изслушването на Рашков в Народното събрание за твърденията му за незаконно подслушване на политици и протестиращи по време на протестите миналата година. От ГЕРБ обвиниха Рашков в спекулации по темата с цел предизборна употреба и дори поискаха Временна парламентарна комисия да провери действията му.

От ГЕРБ атакуваха Бойко Рашков заради твърденията му, че незаконно са подслушвани протестиращи и политици. Бившите управляващи припомниха, че тези данни са проверявани от прокуратурата и тя е прекратила досъдебното производство, защото не са намерени доказателства за незаконно подслушване. Рашков им отвърна, че прокуратурата е проверявала сама себе си и обяви, че освен подслушвани, протестиращите са били и физически проследявани и наблюдавани. ГЕРБ обвиниха вътрешният министър, че не дава никакви конкретни отговори, а прави само внушения и дори се заканиха, че ще го викат всеки ден на изслушване в парламента.

Сблъсъкът Рашков - ГЕРБ беляза началото на изслушването на служебния вътрешен министър за твърденията му, че по време на протестите миналата година са подслушвани както протестиращи, така и политици.

"Тази тема започна конспиративно. С медийна бомба от човек - служил си и преди с тази тема за предизборна употреба. Премина през ченгеджийски теории за унищожени СРС-та. И се стигна до проверка на Бюрото за контрол на СРС-та, която не установи нищо подобно", заяви Десислава Атанасова.

ГЕРБ иска комисия да проверява действията на Бойко Рашков

"Ми, ще ги получите тези доказателства. Една част още днес ще ги получите. Не съм разполагал с данни за СРС-та като вътрешен. Не знам кой ви заблуждава, колега Атанасова, по този въпрос. Вие сте завършила също право, доколкото си спомням сте наша студентка от УНСС. Интересно защо само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС-та", отговори Бойко Рашков.

Бившите управляващи приложиха тактиката на конкретните въпроси към служебния вътрешен министър.

"Много точно и много ясно. Кои са политиците, които са били подслушвани неправомерно и кои са гражданите, които са били подслушвани неправомерно?", попита Александър Ненков.

"Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на Таралежа да дойде тук да чете СРС-та по цели дни и да чете звукозаписи на лекарите от Горно-Оряховската болница", каза Рашков.

"Какъв е смисълът на това да задаваме въпроси, на които не получаваме отговори? От къде научихте за подслушванията на политици и граждани по време на протестите, конкретно от къде?", настоя Росица Кирова.

"Аз казвам така. Ето я тази информация. Ето я тази папка. Само в нея има изброени повече от 123-ма души, за които има данни при нас, че са подложени на ограничение - нарочно посочвам това, на основни конституционни права", отговори Рашков.

Рашков заяви, че няма да нарушава закона и да огласява имена на подслушвани от парламентарната трибуна, но ще предостави въпросната папка на Временната комисия, която проверява полицейското насилие и подслушването по време на протестите.

"Има такива искания, с които ние разполагахме по досъдебно производство по чл. 95 за метеж, за преврат за включени целият офис на платформата "Изправи се БГ!", всички граждански активисти", каза Мая Манолова.

"Г-н Рашков, бихте ли могли да ни кажете, моля, дали са използвани и други средства по смисъла на Закона за СРС, извън подслушването, по отношение конкретно на лица, свързани с протестите?", попита Николай Хаджигенов.

"Да. Отговорът категорично е да. Освен подслушване са използвани и други средства, които има по набора от Закона за СРС и по-конкретно и най-често освен подслушване са използвани и проследяването и наблюдението", отвърна Рашков.

От ГЕРБ обобщиха, че конкретика за незаконно подслушване не е дадена, и поискаха отново изслушване, но в закрито заседание, за да може служебният министър тогава да отговори на въпросите им, без да се нарушава законът. От "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" заявиха, че трябват законови промени, които да ограничат възможностите по законов път да се извършват неоснователни подслушвания.

Рашков: МВР изпълни своя дълг да осигури честен изборен резултат

Спорът Рашков - ГЕРБ, обаче продължи, но задочно и извън пленарната зала. След изслушването Рашков даде брифинг в сградата на Националната полиция, където съобщи, че е сезирал ДАНС, защото негови предшественици били сключили споразумение с прокуратурата и дали достъп на държавните обвинители до оперативните разработки на МВР. Отчете, че МВР е постигнало добри резултати в борбата с изборната търговия, като подчерта, че са използвани само законови средства срещу кримиконтингента.

"Министерството на вътрешните работи на тези избори не слугуваше на нито една политическа партия. Т. е. ние демонстрирахме истинска, реална деполитизация чрез действията. Най-много гласове са купували ГЕРБ. И какво ли още не научихме за начина, по който са провеждани до сега изборите в нашата страна. И сега ние действително можем да си обясним как така един политик непрекъснато повтаряше: "пак ги бих", каза Рашков.

Бившите управляващи веднага реагираха и заявиха, че Бойко Рашков отново прави недопустими внушения.

"Днес станаха ясни две неща. Първо, че Бойко Рашков е най-несъстоятелният министър на вътрешните работи през последните 31 години. Той е абсолютно неадекватен човек, който не разбира нито какво го питат и защо го питат. Той иска да остане министър на вътрешните работи. От гледна точка на нашата партийна тактика, ние имаме полза това да е така, защото много лесно ще можем да атакуваме това министерство. От гледна точка на държавата подобно развитие на събитията би било нещо средно между фарс и трагедия", коментира Тома Биков.

От ГЕРБ - СДС обявиха още, че са внесли предложение за Анкетна комисия, която да провери действията на Бойко Рашков като служебен министър по време на предизборната кампания.

Сигналът на Бойко Рашков вече е разпределен на прокурор

След изслушването Бойко Рашков коментира, че сигналът му срещу главния прокурор за незаконно огласяване на доказателства, събрани със СРС-та, е тест за Специализираната прокуратура. По-късно пред БТА ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова коментира, че този сигнал вече на случаен принцип е разпределен на прокурор, който ще прецени действията си по собствено убеждение и съгласно закона. Заради изявленията на Бойко Рашков, че ако откаже образуване на досъдебно производство той ще обжалва този отказ, Маджарова коментира, че редът е обжалването да бъде пред Апелативната специализирана прокуратура независимо от това срещу кого е сигналът и от кого е подаден той.

Репортери: Иво Никодимов, Йоана Миланова




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС отложи мача между Арда и ЦСКА
БФС отложи мача между Арда и ЦСКА
Скандал в първото заседание на комисията за "Росенец"
Скандал в първото заседание на комисията за "Росенец"