НОВИНИ

Сигналът на Бойко Рашков вече е разпределен на прокурор

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:41, 28.07.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието срещу главния прокурор Иван Гешев вече е разпределен на прокурор, каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя припомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

Рашков изпрати сигнала срещу Гешев до НСлС, прокуратурата видя политическа атака

Колкото до заявеното от Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура. Такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, посочи още тя.

Валентина Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК, основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952 г. е предвиждал възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Сийка Милева: Сигналът от Рашков е поредната политическа атака срещу прокуратурата

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жега и в столичния зоопарк: Къпят слоницата Артайда, за да я разхладят (ВИДЕО)
Жега и в столичния зоопарк: Къпят слоницата Артайда, за да я разхладят (ВИДЕО)
Джокович си гарантира 1/4-финален сблъсък с Нишикори в Токио
Джокович си гарантира 1/4-финален сблъсък с Нишикори в Токио