НОВИНИ

ДБ: Служебното правителство ни поставя в газова зависимост от Кремъл

демократична българия консултациите радев имаме волята дадем принос излъчване правителство
Снимка: Архив/Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:09, 20.08.2022
6908
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

След като вчера служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че България ще приеме един от танкерите с втечнен газ, предложени от "Шиниър", днес от "Демократична България" излязоха с позиция, в която обвиняват служебното правителство, че поставя България в газова зависимост от Русия.

"С разнообразни маневри откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка.

Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма "Шиниър".

С действията и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на следващото редовно правителство, което може да заработи най-рано в началото на ноември. То няма да има достатъчно време да договаря количества газ за попълване на дефицита при вече започнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия", се казва в позицията.

Илияна Йотова за кризата с газа: Служебният кабинет прави стъпки в правилната посока

От "Демократична България" настояват служебното правителство да направи следното:

  • Да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала;
  • Да сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време;
  • Да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.
  • Да издаде Акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон и така да се гарантира поевтиняването на газа и парното;
  • Да потърси от Алжир възможност за суапови сделки за внос на природен газ, включително чрез износ на зърно;
  • Да подготви план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева откри международния турнир "Жулиета Шишманова" и награди спортни деятели
Илиана Раева откри международния турнир "Жулиета Шишманова" и награди спортни деятели
Онлайн платформа ще популяризира таекуондо сред младите
Онлайн платформа ще популяризира таекуондо сред младите