НОВИНИ

Деца бежанци препълниха центъра във "Военна рампа". Как са настанени?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:28, 16.08.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Заради случващото се в Афганистан потокът на бежанци към нас се увеличава. Това вече поставя пред изпитание бежанските центрове у нас.

В специално обособено място за непълнолетни бежанци не е имало място за дошлите от Афганистан деца и затова те са били изпратени във физкултурен салон в бежанския център в квартал "Военна рампа".

Около 75 деца са поделяли две бани и тоалетни, без да имат нито нужната дистанция помежду си, нито необходимите условия за нормален живот. За това предупреди омбудсманът Диана Ковачева, която на 11 август направила внезапна проверка центъра. От там отговориха, че настаняването на деца във физкултурен салон е била временна и извънредна мярка.

Непълнолетните бежанци трябва да бъдат отделени в специална зона, където да са в безопасност.

Точно такава преди две години е създадена в квартал Военна рампа. С място за 100 души. Обмудсманът обаче заварва там 221 деца. 75 от тях - изнесени във физкултурен салон. Този уикенд около 50 от децата са избягали.

"Разбира се, този физкултурен салон не отговаря на никакви стандарти и изисквания, в които да бъдат настанени децата. Очевидно, че физкултурният е адаптиран, за да може да помогне в момента, адхок, за да спаси положението", каза Диана Ковачева.

От центъра не отричат, че това е било извънредно решение. В един момент напливът на непълнолетни бежанци станал твърде голям. Сега физкултурният салон е празен.

"Аз съм човекът, който ще гарантира, че повече лица във физкултурен салон няма да бъдат настанявани", каза Пламен Пенов от Държавна агенция за бежанците.

За да решат проблема, са увеличили местата в специалната зона. Същите квадратни метри - повече деца.

Четири шкафчета са за една стая, което означава, че в тази стая трябва да има 4 деца. Само че капацитетът е увеличен в момента, именно заради случката с физкултурния салон. Така в някои стаи за едно дете има по-малко от 3 квадратни метра.

Според Пламен Пенов това е проблем във връзка със създадената ситуация. Има проблем и можем да го решим, като изведем част от тях в друга сграда, допълни той.

Именно за това настоява и омбудсманът. Нов резервен вариант при по-сериозна бежанска вълна. Ново място обаче не влиза в плановете за момента.

"Не казвам, че не трябва да има. Но доколкото аз имам информация, за тази година няма планиран финансов ресурс да бъде изграден нов такъв", каза Пенов.

Засега единствената възможност остава старата база да се преструктурира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са талибаните и как започна всичко?
Кои са талибаните и как започна всичко?
Разследват Лъчезар Иванов за пране на 1,7 млн. долара
Разследват Лъчезар Иванов за пране на 1,7 млн. долара