НОВИНИ

Децата, държани под ключ от майка си, периодично я виждат след извеждането си

Жената е диагностицирана с психично заболяване, но е преминала етап на лечение

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 17.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

13-годишно момче и по-голямата му сестра са изведени от апартамент в Стара Загора, където са живели под ключ с майка си.

В продължение на две години децата не са посещавали училище. Майката вече е диагностицирана с тежко психично заболяване, което в продължение на години не е лекувано.

В момента двете деца са настанени при роднини. Случаят, за който ви съобщихме в “По света и у нас”, беше оповестен от омбудсмана на Стара Загора Иванка Сотирова. Според нея институциите са се забавили твърде много с извеждането на децата от дома им.

Сигналът за заключените деца достигнал до прокуратурата едва миналото лято, когато омбудсманът на Стара Загора получава жалба от техен близък. Започната е проверка, която установява, че майката не полага адекватни родителски грижи за двете си деца, едното от които - вече пълнолетно. Адресът бил посещаван многократно от разследващ полицай, който обаче не намирал никого. Жената и синът ѝ дори били обявени за общодържавно издирване. В същото време обаче роднини продължавали да съобщават, че децата са заключени.

”Едва вече през октомври започнаха информациите че са там, може би в летните месеци са били някъде”, обясни Иванка Сотирова – омбудсман на Стара Загора.

След няколко месеца, в началото на месец февруари тази година, децата са изведени от жилището с полиция.

“Отидоха на място, влязоха със сила, вътре са ги чакали децата и майката, готови да се бият. Днес институциите, всички твърдят, че са си свършили работата. По законовите основания - да, най-обичам този тип документи. Алинея 21, параграф еди кой си… питам - къде е човешкият момент”, коментира Иванка Сотирова.

От Държавната агенция за закрила на детето съобщиха, че са получили сигнал за дете в риск чак през септември 2023, като са информирали социалните служби и са потърсили съдействие от кмета на Стара Загора. А след извеждането на децата, майката е диагностицирана с психично заболяване, за което имало данни от години. След проведено лечение в момента тя е в дома си и периодично се вижда с децата си.

“Това момиченце беше много зле по-рано. Беше неуправляемо, седяха по цял ден заключени. В 2-3 часа ходеше да пазари от магазина. Откак се случи нещо, не знам какво събитие, коренно преобразуване се получи, тя се закроти из един път. Намираме я, че е по-добре, много по-сговорчива”, каза инж. Иван Тенев – домоуправител.

Двете деца учат в индивидуална форма на обучение, а работата по случая продължава от отдел “Закрила на детето” в Стара Загора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
Енцо Фернандес се извини за расистките обиди към националната селекция на Франция
Енцо Фернандес се извини за расистките обиди към националната селекция на Франция