НОВИНИ

Дейвид Гросман – човекът, който учи американските полицаи да убиват

дейвид гросман ndash човекът учи американските полицаи убиват
Снимка: Facebook
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:55, 16.06.2020
7129
Чете се за: 01:43 мин.
По света

Дейвид Гросман е човекът, който от десетилетия насам обучава американските полицаи как да се отърват от всякакви скрупули. И как да убиват без угризения на съвестта.

Всяка година в САЩ има между 1000 и 1600 души, убити от полицаи. Жертвите са предимно тъмнокожи.
Милитаризацията на полицията, нейната хронична склонност към брутално насилие е една от основните причини за настоящите протести в страната.

А бившият офицер от елитните войски Дейв Гросман допринася за това вече в продължение на 20 години, пише германският седмичник "Ди Цайт".

Кой е Дейвид Гросман?

Дейв Гросман е роден през 1956 година във Франкфурт на Майн. Бил е офицер в американската Военна академия "Уест Пойнт" и преподавател по военна психология. През 1998 година напуска армията и основава частна фирма за обучение и консултации на служители в сферата на сигурността.

Гросман нарича своята концепция "Killology" – наука за убиването. За онзи, който е добре подготвен, убиването не е "голяма работа", а по-скоро "удовлетворение", проповядва Гросман. Затова човек не бивало да се чувства зле, а по-скоро – добре.

С подобни послания Гросман обикаля САЩ, говори пред войници, пред цивилни граждани и пред полицаи. За себе си казва, че е изнасял лекциите си пред униформени във всички американски щати и пред всички родове войски на американската армия.

Каква точно е неговата задача? На какво ги учи?

Неговите семинари са много поучителни в това отношение, отбелязва "Ди Цайт" и дава примери. В един от тях, от 2015 година, Гросман твърди, че е "само въпрос на време", докато терористите внесат вируси на Ебола в САЩ. Имало и опасност от някакви неназовани мафиотски босове, които искали "да убият нашите деца". На полицаите той препоръчва следното: "Вашата задача е да реагирате светкавично и да сте по-добре подготвени".

В лекциите си Гросман представя убиването го като нещо правилно - като тежка, но необходима задача, която е по силите само на най-добрите. Като геройство.

"Един убиец може да бъде заловен само от убиец", казва Гросман и продължава: "Разбирате ли, че сме във война? И разбирате ли, че полицаите са на предната линия в тази война?".

По информация на "Ню Йорк Таймс", Гросман провежда курсове по 200 дни в годината. Книгата му "За убиването" е задължителна за обучаващите се във ФБР и в множество полицейски академии.

Няма как да се установи колко полицаи са преминали неговите курсове през отминалите 20 години, но със сигурност са хиляди, ако не и десетки хиляди.

Гросман обаче никога не е бил на действителна военна служба, нито е участвал във война. А и не е психолог по професия – неговите изводи се базират предимно на интервюта с бивши фронтоваци. С други думи - тезите му не са подкрепени научно.

Да убиват или да защитават?

Тези два противоположни възгледа за поведението на полицията си проличаха съвсем ясно и по време на сегашните протести в САЩ. Някои от служителите влизат в диалог с протестиращите, докато други бият.
Едни коленичат в знак на солидарност, други веднага вадят оръжието, щом зърнат протест на чернокожи. И е пределно ясно кои от тях следват максимата на Гросман: "Бойците не коленичат, те убиват!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
72 души са в болница заради жегата в Токио
72 души са в болница заради жегата в Токио
60 години "По света и у нас": Новинарски истории - за Чернобил, Берлинската стена и падането на Живков
60 години "По света и у нас": Новинарски истории - за Чернобил, Берлинската стена и падането на Живков