НОВИНИ

Делото за убийството на 14-годишния Филип е насрочено за 21 юни

Айше Сали
от Айше Сали
15:47, 23.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

На 21 юни започва по същество делото за убийството на 14-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман" през септември миналата година. Днес съдът прие, че не са допуснати съществени процесуални нарушения, въпреки че защитата на обвиняемия посочи несъответствия в обвинителния акт.

Девет месеца след катастрофата, при която 14-годишният Филип, беше прегазен на пешеходна пътека, обвиняемият за смъртта му Петър Тодоров ще се изправи пред съда. Родителите на загиналото момче се присъединиха като частни обвинители към делото.

Николина Петкова, майка на Филип: "Това няма да върне детето ни, но трябва да послужи за пример и за превенция на останалите, които си позволяват да се качват пияни и дрогирани и да шофират агресивно и с висока скорост по пътищата."

Разминаване между часа на произшествието, посочен в обвинителния акт и този, който е записан в обвинението, беше причина защитникът на Петър Тодоров - да поиска най-напред да бъде отстранено несъответствието и след това да бъде насрочено първото заседание по делото. Съдът обаче прие, че това не е съществено процесуално нарушение и даде едноседмичен срок на обвинението да поправи допуснатата грешка. В съдебната зала не беше коментиран характерът на обвинението.

Капка Гергинова, адвокат на обвиняемия: "Според мен е по непредпазливост, съгласно практиката и доказателствата, които смятам, познавам. Но доколкото предстои същественият елемент - събирането на доказателствата в съда, ще мога да ги коментирам, когато вече съм в състояние, което да може да бъде обсъждано."

Подсъдимият Петър Тодоров, който според експертизата е шофирал с 88 км в час и над 2 промила алкохол в кръвта, ще продължи да бъде под домашен арест.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски подписа нов договор с Марин Петков
Левски подписа нов договор с Марин Петков
Георги Иванов: Националният отбор до Нова година ще домакинства в Пловдив
Георги Иванов: Националният отбор до Нова година ще домакинства в Пловдив