НОВИНИ

Започна автошествието в центъра на София

В него близки на загинали в катастрофи настояват за подобрение на пътните условия

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:30, 23.05.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Слушай новината

Автошествие под надслов „СТОП на беззаконието по пътищата" се провежда в този час в София. Близки на загинали в катастрофи настояват за подобрение на пътните условия и по-сурови наказания за причинителите на смърт на пътя.

Част от автошествието включва и пешеходно шествие, чиято крайна точка е Съдебната палата. Малко след 10:30 ч. самото автошествие тръгна от бул. "Цариградско шосе" към центъра на София. Исканията на протестиращите са да защитят правото си да се движат свободно и безопасно по улиците на София.

Организатори са сдружение „Ангели на пътя“, които подкрепят близките на загиналите в катастрофи, както и организации, сред които "Европейският център по транспортни политики", Националният таксиметров синдикат, Българската асоциация на заведенията, сдружение на заведенията в България.

"Основно протестът е за безобразията по пътищата както виждаме всеки ден има убити по пътя. Политиците отказват да се вземат в ръце и да спрат това безумие, отказват когато се качиш пиян на мотика, когато си дрогиран и когато настъпваш газта до край - да понесеш отговорността за убийството, което си направил. Затова говорихме много пъти, молихме ги да седнем на една маса - отказаха да ни чуят. Днес е делото за убийството на Филип на 14 години в центъра на София, затова е направено днес това събитие", разказа Петя Иванова от сдружение ''Ангели на пътя''.

"Тук сме, за да покажем, че това, което направиха на Патриарха е изключително грешно, вредно и опасно. Освен това е противозаконно", заяви Ангел Попов от Европейски център за транспортни политики.

Очаква се днес да бъде направен втори опит да започне делото след катастрофата на ул/ "Гърко" в София, където Филип загуби живота си.

Вижте повече в прякото включване на Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова пред БНТ: Момичетата взимат реални оценки, уверени са
Невяна Владинова пред БНТ: Момичетата взимат реални оценки, уверени са
Без опасност за живота са четиримата души, пометени на спирка във Варна
Без опасност за живота са четиримата души, пометени на спирка във Варна