НОВИНИ

СОС заседава извънредно за лифтовете на Витоша

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:58, 23.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът Васил Терзиев свика временна комисия за лифтовете на Витоша. Според него трябва да се работи за цялостна визия и модернизация на планината, а не на парче. Терзиев е убеден, че единственият начин за превръщането на Витоша в устойчива планина с необходимите условия е с времето тя да се управлява изцяло от общината.

По време на извънредното заседание Терзиев каза, че общината задължително трябва да стане част от управлението на планината, на ски зоната и съоръженията за зимен и летен туризъм, трябва постепенно да станат 100% собственост на общината. Свикана е временна комисия, за да "се решават проблемите, а не да се създават нови" - по думите на кмета на София. Компанията-собственик не е дошла на заседанието.

"Опитът на собственика на лифтовете да спира лифтове, да мрънка, че му пречи нещо да ги оперира не от днес и не е новина. Т.е. това не е новина, както не е новина мрънкането на настоящата администрация и управляващата група в СОС, че все някой друг им е виновен, за да вършват някаква работа", каза Прошко Прошков, общински съветник ГЕРБ-СДС.

"Това, че цялата Витоша е превърната в руини и купчина желязо, по думите на самите преподаватели по право и кандидати за депутати и т.н., нищо не може да направи общината, защото няма такова задължение. Истината е, че конкретни задължения в договора не са разписани. Не е разписано колко лифта трябва да функционират, колко могат да спрат, за колко време могат да спрат", категоричен е Христо Копаранов, общински съветник ПП-ДБ - Спаси София.

"Виждаме как последните няколко дни поредната предизборна драма, която се разиграва от основните действащи лица за това да не работи в момента лифта на Витоша и да няма достъп до планината. Тази кървяща рана на София - вече години наред имаме остарели съоръжения и през цялото време слушаме как всъщност не могат да бъдат модернизирани, защото Законът за горите не позволява, планът за Витоша бил изтекъл", заяви Иван Таков, председател на групата на БСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улици се превърнаха в реки в Рибарица
Улици се превърнаха в реки в Рибарица
Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат разкрити за изборите на 9 юни
Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат разкрити за изборите на 9 юни