НОВИНИ

Няма пострадали при преливането на язовир „Кастел“ в Севлиевско

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Зорница Илиева
10:24, 23.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Вече денонощие с малки прекъсвания не спира да вали във Великотърновска и Габровска области. Най-тревожната информация, обаче, дойде от севлиевското село Батошево, където за часове са паднали стотици литри дъжд и градушка, а хората се притеснили дали близкия язовир няма да прелее.

Напрежението сред хората в село Батошево започнало привечер вчера. За няколко часа се излял порой с градушка. Наводнени са дворове, приземни етажи и ниви.

Патрисия – жител на село Шумата: "Тук имаше големи премеждия – в село Батошево. Има умрели животни. Наводнение горе към горната махала, абе има много премеждия. Притеснени са хората – за животните, за градините."

Мирослав Данчев – жител на село Батошево: "Излезе тук отгоре едно дере, от язовира горе пак излезе нанадолу. На тези бяха мазетата им наводнени. Идваха от полицията."

Притеснението на хората и институциите, обаче дошло заради близкия язовир "Кастел" и информацията, че той може да прелее и да ги наводни. Веднага на място дошли екипи на пожарната и заедно със собствениците на водоема взели мерки.

Ина Шиварова – собственик на язовира: "Имахме преливане на язовира, контролирано изпускане на язовира през язовирния преливник и през шахтата. Нямаме никакви проблеми, 24 години живеем тук и поддържаме мястото. Не бихме допуснали да се пусне нещо."

И този път се оказва, че най-сериозната опасност от наводнения и големи щети създават не язовирите, а неподдържаните и непочистените речни корита и дерета. С прекъсвания в района на Севлиевския балкан продължава да вали, затова всички язовири и реки се наблюдават от специализираните екипи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение е в сила в община Божурище
Частично бедствено положение е в сила в община Божурище
Васил Терзиев: За момента няма опасност от разливи на речните корита
Васил Терзиев: За момента няма опасност от разливи на речните корита