НОВИНИ

Демерджиев за случая с Велико Желев: Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини за този побой

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 08.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини, които могат да доведат до нанасянето на този побой. Една от възможните причини и за която сме предоставили достатъчно документи в прокуратурата са тези малко над 48 млн. лева, платени авансово за този лот на АМ "Хемус" - така служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира в студиото на "Още от деня" ареста на строителния предприемач Велико Желев.

"В края на декември м.г. ГДБОП представи цялата информация по този случай с авансово платените суми за лота от АМ "Хемус" на дружеството на въпросния бизнесмен. Те са внесени в прокуратурата, намират се там и въпрос на елементарна грижа е, когато има подобен род събития от това, което видяхме - то е квалифицирано като принуда, да се потърси причината за упражняването на тази принуда. Нормално е да се изследва дали тази принуда дали няма някаква връзка с другото производство", обясни вътрешният министър.

Според него се прави разследване за пране на пари, за злоупотреби с ДДС - тези авансово платени пари, тяхното движение се проследява, защото съмнението е, че с тях е постъпено по определен начин. Те не са предназначени да послужат за изграждане на автомагистрала, а са предназначени за друг тип разплащания.

"Тук идва задачата на прокуратурата след като ни е възложила задачи и ние сме ги изпълнили, събрали сме необходимите материали и сме ги внесли, да се произнесе и да огласи какво намира в тези материали", уточни Демерджиев.

По думите му, арестът от миналата вечер беше изцяло акция на МВР. Очаква да се разбере защо два месеца материалите отлежават в прокуратурата.

Демерджиев каза още, че ако не получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост, то няма да е заради работата на разследващите, а заради това, че ни чу Народното събрание.

По отношение на проведените днес акции срещу изборната търговия, вътрешният министър каза, че очаква те да зачестяват и да се увеличават. До момента има образувани 12 производства, по които се работи. По думите му, с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха желаещите да изкривят вота, но МВР следи много внимателно тези процеси.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА: Христо Стоичков остава акционер в клуба с дял от 20%, премахването му никога не е било на дневен ред
ЦСКА: Христо Стоичков остава акционер в клуба с дял от 20%, премахването му никога не е било на дневен ред
Феновете на Пирин Благоевград призоваха феновете за подкрепа в съботния двубой срещу Хебър
Феновете на Пирин Благоевград призоваха феновете за подкрепа в съботния двубой срещу Хебър