НОВИНИ

Зам.-министърът на транспорта за инцидента край Лесново: Има запис на полета, работи се по няколко версии

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 08.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Разследват се причините за инцидента. Има няколко версии, има запис на полета, той ще бъде предоставен на разследващите органи. Да се надяваме, че те ще стигнат бързо до причината за този нещастен инцидент", заяви на брифинг заместник-министърът на транспорта Николай Найденов, който даде подробности за инцидента край Лесново. Малък акробатичен самолет падна днес в местността "Побит камък", на 3 км от летище Лесново. Пилотът Георги Влайков загина на място.

Самолетът е излетял от летище Лесново в 13.20 ч. Пилотът е набрал височина, полетът е бил тренировъчен като част от подготовката за участие в предстоящо авиошоу. След като е набрал височина е тръгнал да прави сложен елемент от висшия пилотаж - троен свредел. Най-вероятната причина за инцидента, водеща за разследващите, е че при излизането от този троен свредел пилотът губи контрол върху машината.

По думите на Николай Найденов полетът е осъществен с технически годен самолет, със съответната регистрация.

"Пилотът е бил с много сериозен опит, което не предполага такъв тип произшествие. Всички версии ще се разследват. Към настоящия момент не може да се вземе решение каква е причината - дали е здравословна, дали е техническа, ще се разследват всички възможни версии", допълни Николай Найденов.

Той поясни, че пилотът разполага със съответните лицензи и абсолютно законосъобразно упражнява дейността си.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов.

"Информацията, която е във връзка с акробатичните полети е, че тези тренировъчни полети са от няколко месеца, той е тренирал и е опитвал определени фигури. По-скоро не е имал опит в частта за акробатичните номера. Пилотът практикува от 2011 година, не трябва да се прави връзка между неговата практика и днешния инцидент, защото те са две различни неща в авиацията. Акробатичните номера и изпълнението на акробатичните фигури е строго специфична дейност, която няма отношение с неговото практикуване и практическия опит", заяви заместник-министърът на транспорта.

Според него за този полет и за този самолет не е необходимо допълнително разрешение. Полетът е бил разрешен в нормално време, инцидентът е настъпил в 13.30 ч., веднага са сезирани органите, полетът се е заснемал, уточни Николай Найденов.

"Хората, които са били част от екипа на пилота, са били много близко и веднага са се отзовали на местопроизшествието. Ако е бил дори с каска е имало възможност този инцидент да не завърши с летален изход, за този полет не е било необходимо да е с каска, защото е тренировъчен, но всеки един обезопасителен елемент може да доведе до по-голяма сигурност. Травмата в главата е била с решаващо значение", каза още Николай Найденов.

Малък самолет падна край летище Лесново, пилотът е загинал

Служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди незабавна проверка на инцидента с малък самолет, който стана на 3 км южно от летище Лесново. Сезиран е и Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награждават най-добрите баскетболисти у нас за 2022 година на 14 март
Награждават най-добрите баскетболисти у нас за 2022 година на 14 март
Социологическите проучвания преди изборите: Спор за първото място
Социологическите проучвания преди изборите: Спор за първото място